Gombás quinoa Buddha-tál friss zöldségekkel tálalva

Gombás quinoa Buddha-tál

A Buddha-tál egy népszerű étel, amely változatos, tápanyagban gazdag összetevőket kombinál egyetlen tálban. A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, amely tökéletes alapot ad ennek a fogásnak. A sült édesburgonya és a pirított gomba gazdag ízt ad az ételnek, míg a csicseriborsó extra fehérjét biztosít. Az ilyen típusú tálak tökéletes választás azok számára, akik egészséges, laktató és gyorsan elkészíthető vegán ételt keresnek. Egy frissen készített, színes Buddha-tál nemcsak ízletes, hanem esztétikailag is gyönyörűen mutat a tányéron.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Quinoa
150 g Csiperke gomba
200 g Édesburgonya
100 g Spenót
150 g Csicseriborsó
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Köménymag
1 ek. Citromlé
1 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A quinoát alaposan öblítsd át folyó víz alatt, majd főzd meg kétszeres mennyiségű vízben 15 perc alatt, amíg megpuhul és a víz elpárolog.

    A quinoa öblítése azért fontos, hogy eltávolítsd a héjában található szaponinokat, amelyek keserű ízt adhatnak. Ha a víz elfőtt, de a quinoa még kemény, adj hozzá még egy kevés vizet, és főzd tovább.

    2

    Az édesburgonyát hámozd meg, vágd kisebb kockákra, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezd. Locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd, és süsd előmelegített sütőben 200°C-on 20 percig, amíg puha és enyhén karamellizált lesz.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy az édesburgonya leragadjon. A sütési idő függ a kockák méretétől, ellenőrizd villával, hogy megpuhult-e.

    3

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg rajta a hagymát 2-3 percig.

    A hagymát közepes lángon pirítsd, hogy ne égjen meg. Ha nincs vöröshagymád, használhatsz lilahagymát is.

    4

    Add hozzá a felszeletelt gombát, és pirítsd 5 percig, amíg megpuhul és kissé aranybarnára sül.

    A gombát ne mosd meg, csak töröld át nedves papírtörlővel, mert felszívja a vizet és nem pirul meg szépen. A gomba fajtája ízlés szerint választható.

    5

    A csicseriborsót öblítsd le, majd add a gombához. Szórd meg köménymaggal, és pirítsd további 3-4 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A csicseriborsót konzerv helyett főzheted is, de ebben az esetben előre be kell áztatni. A köménymag helyett használhatsz római köményt is.

    6

    A spenótot frissen hagyd meg, vagy ha szeretnéd, 1-2 percig fonnyaszd meg serpenyőben egy kevés olívaolajon.

    A spenótot alaposan mosd meg, hogy eltávolítsd a homokot. A fonnyasztott spenót kevesebb helyet foglal, de a friss spenót több vitamint tartalmaz.

    7

    Egy nagy tálban rendezd el a quinoát, a sült édesburgonyát, a pirított gombát és csicseriborsót, valamint a friss spenótot.

    A tálba teheted az összetevőket rétegezve, vagy elkeverheted őket. Ízlés szerint adhatsz hozzá más zöldségeket is, például avokádót vagy brokkolit.

    8

    Locsold meg egy kevés citromlével, szórd meg szezámmaggal, és tálald azonnal.

    A citromlé helyett használhatsz lime levet is. A szezámmag helyett szórhatsz rá más magvakat is, például tökmagot vagy napraforgómagot. A tálat kínálhatod tahinivel vagy más öntettel is.