Autentikus mexikói gordita sajttal és babbal

Gordita

A gordita az egyik legkedveltebb mexikói utcai étel, amely kukoricalisztből készült, vastagabb lepény. A neve spanyolul \'kis kövér\' jelentéssel bír, mivel a tésztája vastagabb, mint egy hagyományos tortilla. A gorditát gyakran megtöltik babbal, sajttal, hússal vagy zöldségekkel, majd ropogósra sütik. Ez az étel tökéletes választás egy gyors, de laktató vacsorára vagy snacknek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Masa harina (kukoricaliszt)
250 ml Langyos víz
1 tk.
10 ml Olívaolaj
100 g Reszelt cheddar sajt
150 g Fekete bab (főtt vagy konzerv)
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Füstölt paprika por
1 tk. Chili por
1 tk. Köménypor
1 csipet
1 csipet Bors
10 g Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a masa harina kukoricalisztet a sóval, majd fokozatosan add hozzá a langyos vizet, és gyúrd össze, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapsz.

    Fontos, hogy a vizet fokozatosan adagold, nehogy túl lágy legyen a tészta. Ha mégis túl lágy lenne, adj hozzá egy kevés lisztet.

    2

    Hagyd pihenni a tésztát 10 percig, hogy könnyebben formázható legyen.

    A pihentetés alatt a tészta hidratálódik, így könnyebb lesz vele dolgozni és nem fog annyira ragadni.

    3

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, és formázz belőlük golyókat.

    A golyókat érdemes egy konyharuhával letakarni, amíg a többit formázod, hogy ne száradjanak ki.

    4

    Laposítsd ki a golyókat tenyérnyi méretű, kb. 1 cm vastagságú korongokká.

    A lapításhoz használhatsz két sütőpapír között egy sodrófát, így nem fog a tészta ragadni.

    5

    Egy serpenyőben közepes lángon süsd a gorditákat 4-5 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarna és kissé ropogós nem lesz.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a gorditákat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    6

    Közben a fekete babot egy kisebb tálban pépesítsd villával, és keverd össze egy kevés sóval, borssal és chili szósszal.

    Ha nincs otthon chili szósz, használhatsz apróra vágott friss chilit is.

    7

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd dinszteld meg egy kevés olívaolajon. Add hozzá a felszeletelt paprikát és a fűszereket (füstölt paprika, chili, kömény), majd süsd puhára.

    A paprika fajtáját ízlés szerint választhatod. Jalapeno paprika hozzáadásával pikánsabbá teheted.

    8

    Vágd félbe a gorditákat, majd töltsd meg a fekete babpürével, a paprikás-hagymás keverékkel és szórd meg reszelt cheddar sajttal.

    A töltelék mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod.

    9

    Tálald friss korianderrel megszórva, opcionálisan salsa szósszal vagy tejföllel.

    A salsa szósz helyett használhatsz házi készítésű pico de gallo-t is.