Gözleme sajttal és zöldfűszerekkel, aranybarna lepények tálalva

Gözleme sajttal és zöldfűszerekkel

A gözleme a török konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étke, amelyet évszázadok óta fogyasztanak az utcai árusok és háziasszonyok. A sajtos és zöldfűszeres töltelékekkel készült változat különösen népszerű, mert egyszerre friss és gazdag ízeket kínál. A gyorsan elkészíthető tészta és a friss zöldfűszerek együtt csodálatos harmóniát alkotnak. A gözleme könnyed, de laktató étel, amely minden alkalomra remek választás lehet. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt
150 ml Víz
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
150 g Sajt
2 ek. Friss petrezselyem
1 ek. Friss bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá a sót és az olívaolajat. Apránként adagold hozzá a vizet, és keverd össze, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj. Gyúrd addig, amíg sima lesz.

    Ha a tészta ragad, egy kevés lisztet is hozzáadhatsz. Ha túl kemény, egy kis vizet is tehetsz bele.

    2

    A tésztát csomagold fóliába, és pihentesd 30 percig. Ez segít, hogy a tészta rugalmasabb legyen és könnyebb legyen nyújtani.

    A tészta pihentetése fontos lépés, így könnyebb lesz a későbbi formázás.

    3

    A sajtot reszeld le, majd keverd össze az apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal. Törd fel a tojást, és add hozzá a keverékhez.

    A friss zöldfűszerek kiemelik a sajt ízét. A tojás segít összetartani a tölteléket.

    4

    A pihentetett tésztát vedd elő, és nyújtsd ki vékonyra, kör alakúra. Rakj egy evőkanálnyi sajtkeveréket a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét, hogy egy félhold alakú lepényt kapj.

    Ne rakj túl sok tölteléket, mert akkor nehezebb lesz összezárni a tésztát.

    5

    Forrósíts fel egy serpenyőt, majd tedd bele a gözleme-t. Pár perc alatt mindkét oldalát süsd aranybarnára. Ha szükséges, egy kevés olívaolajjal kenheted meg a serpenyőt.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne túlzottan, hogy a tészta ne égjen meg. Ha szükséges, a kész lepényeket papírtörlőn pihentesd, hogy a felesleges olajat felszívja.