Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Alaposan keverd el, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.
A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja a kelést.
Adj hozzá 300 ml meleg vizet és a mézet, majd kezdd el dagasztani a tésztát. Kezdetben fakanállal keverheted, majd kézzel gyúrd 10-15 percig, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapsz.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg. A dagasztás során a tészta kezdetben ragacsos lehet, de ahogy fejlődik a gluténszerkezet, egyre simább és rugalmasabb lesz.
Tedd a tésztát egy kivajazott tálba, fedd le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő.
A konyharuha legyen nedves, hogy a tészta ne száradjon ki. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) és ott kelesztheted.
Miután megkelt, óvatosan dolgozd bele a gránátalmamagokat a tésztába, ügyelve arra, hogy ne nyomd szét őket.
A gránátalmamagokat finoman szórd a tésztára, és óvatosan gyúrd bele, hogy egyenletesen eloszoljanak.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre. Formázz belőlük golyókat, majd minden egyes golyó közepébe ujjaddal lyukat készíts, és alakítsd ki a bagel formáját.
A bagel formázásához forgathatod a tésztagolyót a mutatóujjad körül, hogy egyenletes lyukat kapj. A lyuk legyen elég nagy, mert sütés közben össze fog húzódni.
Forralj fel egy nagy fazék vizet, majd egyenként dobd bele a bagel-eket, és főzd őket 30 másodpercig mindkét oldalukon. Ez segít a kívánt rágós textúra kialakításában.
A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy cukrot, ez szebb színt ad a bagelnek. Ne tegyél túl sok bagelt egyszerre a vízbe, mert lehűtik a vizet.
Helyezd a megfőtt bagel-eket sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással, majd szórd meg egy kevés extra gránátalmamaggal.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tojássárgáját is a kenéshez. A gránátalmamagok helyett más magvakkal is megszórhatod (szezám, mák, napraforgó).
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a bagel-eket, és ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, mézzel meglocsolva.
A bagel-eket érdemes rácson hűteni, hogy ne ázzanak el. Tálalhatod sósan is, krémsajttal, füstölt lazaccal, avokádóval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.