Gránátalmás-mézes bagel frissen sütve

Gránátalmás-mézes bagel

A bagel eredete a 17. századi Lengyelországba vezethető vissza, ahol kezdetben az ott élő zsidó közösségek készítették. Az Egyesült Államokban vált igazán népszerűvé, és mára számos változata létezik. Ez a gránátalmás-mézes verzió egy édesebb alternatíva, amelyben a gránátalma frissessége és a méz természetes édessége tökéletes harmóniát alkot. Ez a bagel ideális reggeli vagy desszert, amely különleges ízélményt nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Méz
5 g
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
80 g Gránátalma magok
1 db Tojás
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Alaposan keverd el, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.

    A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja a kelést.

    2

    Adj hozzá 300 ml meleg vizet és a mézet, majd kezdd el dagasztani a tésztát. Kezdetben fakanállal keverheted, majd kézzel gyúrd 10-15 percig, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapsz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg. A dagasztás során a tészta kezdetben ragacsos lehet, de ahogy fejlődik a gluténszerkezet, egyre simább és rugalmasabb lesz.

    3

    Tedd a tésztát egy kivajazott tálba, fedd le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő.

    A konyharuha legyen nedves, hogy a tészta ne száradjon ki. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) és ott kelesztheted.

    4

    Miután megkelt, óvatosan dolgozd bele a gránátalmamagokat a tésztába, ügyelve arra, hogy ne nyomd szét őket.

    A gránátalmamagokat finoman szórd a tésztára, és óvatosan gyúrd bele, hogy egyenletesen eloszoljanak.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre. Formázz belőlük golyókat, majd minden egyes golyó közepébe ujjaddal lyukat készíts, és alakítsd ki a bagel formáját.

    A bagel formázásához forgathatod a tésztagolyót a mutatóujjad körül, hogy egyenletes lyukat kapj. A lyuk legyen elég nagy, mert sütés közben össze fog húzódni.

    6

    Forralj fel egy nagy fazék vizet, majd egyenként dobd bele a bagel-eket, és főzd őket 30 másodpercig mindkét oldalukon. Ez segít a kívánt rágós textúra kialakításában.

    A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy cukrot, ez szebb színt ad a bagelnek. Ne tegyél túl sok bagelt egyszerre a vízbe, mert lehűtik a vizet.

    7

    Helyezd a megfőtt bagel-eket sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással, majd szórd meg egy kevés extra gránátalmamaggal.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy tojássárgáját is a kenéshez. A gránátalmamagok helyett más magvakkal is megszórhatod (szezám, mák, napraforgó).

    8

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a bagel-eket, és ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, mézzel meglocsolva.

    A bagel-eket érdemes rácson hűteni, hogy ne ázzanak el. Tálalhatod sósan is, krémsajttal, füstölt lazaccal, avokádóval.