Gránátalmás rétes tálalva

Gránátalmás rétes

A gránátalmás rétes egy igazán különleges édesség, amely a magyar konyha hagyományos rétesét ötvözi a gránátalma friss, savanykás ízével. A réteslapok ropogós textúrája és a gránátalma édes, lédús magjai remekül harmonizálnak, a fahéj pedig még gazdagabbá teszi az ízélményt. A gránátalmás rétes hagyományosan a magyar asztalon található meg, és különleges alkalmakkor, családi összejöveteleken is gyakran tálalják. Az édesség különösen akkor finom, amikor a gránátalma friss és lédús, így tökéletes választás a nyári hónapokban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 db Réteslap
2 db Gránátalma
100 g Kristálycukor
50 g Cukrozatlan zsemlemorzsa
1 tk. Fahéj
50 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A gránátalmát vágd félbe, majd szedd ki a szemeket. Ha könnyebben szeretnéd kinyerni a magokat, ütögesd a gránátalmát fakanállal egy tál fölött.

    A gránátalma levétől óvd a ruhádat, mert nehezen jön ki!

    2

    A zsemlemorzsát egy serpenyőben, a vaj felével pirítsd meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    Vigyázz, a zsemlemorzsa könnyen megég! Folyamatosan kevergesd alacsony lángon.

    3

    A gránátalmaszemeket keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd hagyd állni 10 percig, hogy a cukor feloldódjon.

    Ha van időd, hagyd a gránátalmát a cukorral és fahéjjal akár 30 percig is állni, hogy a cukor teljesen feloldódjon és a gránátalma levet eresszen.

    4

    A réteslapokat egyesével, egy tiszta konyharuhán terítsd ki. Minden lapot kenj meg egy kevés olvasztott vajjal, majd szórd meg a pirított zsemlemorzsával.

    A réteslapok gyorsan kiszáradnak, ezért takard le őket egy nedves konyharuhával, amíg nem dolgozol velük.

    5

    Helyezd el a gránátalmás tölteléket a réteslapokon, majd óvatosan tekerd fel őket. Az egyes réteseket egy enyhén kivajazott tepsibe helyezd.

    Ne töltsd túl a réteseket, mert sütés közben szétrepedhetnek. A széleket hajtsd be, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    6

    A tojást verd fel, és kend meg vele a rétesek tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen, és szebb színt adjon a rétesnek.

    7

    Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a réteseket 30-40 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.

    Ha a rétes teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Tálalás előtt hagyd hűlni egy kicsit, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    A rétes a legfinomabb frissen, de másnap is fogyasztható. Tárolás előtt hagyd teljesen kihűlni, majd tedd légmentesen záródó edénybe.