Gravlaks mézzel, friss kaporral díszítve

Gravlaks mézzel

A Gravlaks egy hagyományos skandináv étel, amelyet friss lazacból készítenek, és édes-savanyú pácban pácolnak. Az étel a 19. századi Skandináviából származik, és azóta a tengeri halak kedvelőinek egyik alapétele. A méz hozzáadása egyedi édességet ad a halnak, miközben a kapor frissességet és aromát biztosít. A Gravlaks tökéletes étel egy különleges vacsorához, vagy akár egy ünnepi étkezéshez, mivel könnyed és ínycsiklandó.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 48 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Lazacfilé
2 ek.
2 ek. Cukor
1 csokor Friss kapor
2 ek. Méz
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazacfilét tisztítsd meg, és ha szükséges, távolítsd el a pikkelyeit. A halat vágd két részre, ha nagyobb darabokban van.

    A halat mindig frissen vásárold, hogy a legjobb ízt kapd. A szeletezéshez használj nagyon éles kést, hogy tiszta szeleteket kapj.

    2

    A sót, cukrot és citromlevet keverd össze egy tálban, hogy egy egyenletesen feloldódó pácot kapj.

    A só és cukor keverékét mindig alaposan oldd fel, hogy a pác jól átjárja a halat.

    3

    A kaprot apróra vágd, majd keverd össze a só-cukor keverékkel. A kapor segít kiemelni a hal friss ízét, és igazán karakteressé teszi a gravlaksot.

    A kaprot mindig frissen használd, hogy ne veszítsen ízéből.

    4

    A lazac egyik oldalát dörzsöld be a só-cukor-keverékkel, majd locsold meg a mézzel. Ezután tedd rá a másik filét, és ismét dörzsöld be a maradék só-cukor keverékkel.

    A méz hozzáadása különleges édességet ad a gravlaksnak, és kiegyensúlyozza a só és cukor ízét.

    5

    A halat tedd egy fedeles edénybe, és hagyd a hűtőben 24-48 órán keresztül pácolódni. Minden 12 órában fordítsd meg a filét, hogy egyenletesen pácolódjon.

    A pácolás során a hal ízei fokozatosan beérnek, és a hús textúrája is megváltozik. Ne hagyd túl sokáig, mert akkor túl sós lehet.

    6

    A pácolás végén a gravlaksot tálald friss kaporral díszítve, és kínáld kenyérrel vagy pirítóssal.

    A friss kapor tökéletes díszítés, de a halat más fűszerekkel is variálhatod, mint például fehér bors vagy édes paprika.