Gravlax lime héjjal tálalva, friss kaporral díszítve

Gravlax lime héjjal

A gravlax egy klasszikus skandináv étel, amelyet hagyományosan sóval, cukorral és fűszerekkel készítenek. A lime héjjal való ízesítés egy modern csavart ad a régi hagyománynak, amit a citrusos frissesség és a kapor íze gazdagít. A gravlax tökéletes előétel vagy könnyű étkezés, amelyet friss kenyérrel vagy salátával tálalhatunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 24 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss lazac filé
50 g
40 g Cukor
2 db Friss lime
1 csokor Friss kapor
1 tk. Fehér bors
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazac filét alaposan tisztítsd meg, majd helyezd egy tiszta tálcára vagy tepsibe, bőrös oldalával lefelé.

    Fontos, hogy a hal friss és minőségi legyen, mert ez adja az étel alapízét.

    2

    A sót és cukrot keverd össze, majd egyenletesen szórd a lazac húsára. Az édes-sós keverék segíti a hal erjesztését és az ízek koncentrálódását.

    Ne hagyj ki semmilyen részt a sózásból, hogy mindenhol egyenletes íz legyen.

    3

    A lime héját reszeld le finomra, majd szórd rá a halra. Ez friss és citrusos ízt ad a gravlaxnak.

    A lime héjának frissessége nagyon fontos, mert a régebbi héjak keserűvé válhatnak.

    4

    Törd le a friss kaprot és szórd a lazac tetejére. A kapor illata és íze elengedhetetlen része a gravlaxnak.

    Ha nem találsz friss kaprot, használhatsz fagyasztottat, de frissen a legjobb.

    5

    A halat borítsd be fóliával, majd tedd hűtőbe 24-48 órára. Minél tovább pihenteted, annál intenzívebb ízeket kap.

    Minden 12 órában érdemes megfordítani a halat, hogy az ízek egyenletesen oszoljanak el.

    6

    Tálalás előtt vágd fel vékony szeletekre a gravlaxot. Tálald friss bagettel, pirított kenyérrel vagy salátával.

    A gravlaxot friss citromlével és egy kis olívaolajjal is gazdagíthatod, hogy még ízesebb legyen.