Gravlax narancslikőrrel, friss kaporral díszítve, narancslikőrös ízekkel

Gravlax narancslikőrrel

A gravlax egy hagyományos svéd étel, amely pácolt lazacból készül, és az évek során sok variációban készült. Az eredeti receptben a lazacot sóval és cukorral pácolják, de az újabb változatok, mint a narancslikőrös gravlax, modern csavart adnak az ételnek. A narancslikőr finom citrusos ízt ad a lazacnak, amely kiemeli a hal friss ízét és gazdag aromáit. Ez a változat egyedülálló, és tökéletesen illik egy ünnepi étkezéshez vagy egy könnyű előételhez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Lazacfilé
2 ek.
2 ek. Cukor
3 ek. Friss kapor
3 ek. Narancslikőr
0.5 tk. Fehér bors
1 db Lime héja

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazacfilét tisztítsd meg, és ha szükséges, távolítsd el a szálkákat. A halat helyezd egy tálcára vagy tálba, bőrös oldalával lefelé.

    Ha nem vagy biztos benne, hogyan távolítsd el a szálkákat, használj egy halászollót, hogy a lehető legkíméletesebben végezd el.

    2

    A sót és cukrot keverd össze, majd szórd rá a lazac filére egyenletesen. Ez segít a hal sózásában és megőrzi annak frissességét.

    A só és cukor keveréke nemcsak ízesíti a lazacot, hanem segít a pácolásban is. Az arányok pontos betartása fontos, hogy az íz egyensúlyban maradjon.

    3

    A friss kaprot vágd apróra, és szórd rá a lazacra. A kapor hozzáadásával a hal friss, fűszeres ízét is kiemeljük.

    Ha friss kapor nem áll rendelkezésedre, használhatsz szárított kaprot, de a friss sokkal intenzívebb ízt ad.

    4

    A narancslikőrt egy evőkanál lime héjával együtt öntsd a lazac tetejére. A narancslikőr édes és citrusos íze különleges hatással van a lazac ízére.

    A narancslikőr egy finom, citrusos ízt ad, de ha nem szeretnéd alkoholt használni, narancslevet is használhatsz.

    5

    Fedd le a tálat, és hagyd pihenni a lazacot hűtőben legalább 24 órán keresztül, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Minél hosszabb ideig pihenteted a lazacot, annál ízesebb és intenzívebb lesz. Ha gyorsítani szeretnél, 12 óra is elegendő lehet.

    6

    Tálalás előtt vágd fel a gravlaxot vékony szeletekre, és friss kaporral díszítve, kísérheted salátával, pirított kenyérrel, vagy egy kis füstölt tojással.

    A gravlax tökéletes kísérője lehet egy könnyű saláta vagy egy szelet friss, ropogós kenyér.