Gravlax whiskyvel, narancshéjjal pácolt lazac szeletelve tálalva

Gravlax whiskyvel

A gravlax szó szerint „elásott lazacot” jelent – a skandináv halászok eredetileg sóban, fűszerekben pácolva és a földbe temetve tartósították a halat. A modern változatban a pácolás hűtőszekrényben történik, de a tradicionális só-cukor arány és a friss kapor megmaradt. A whisky hozzáadása egy új, gazdag aromaréteget ad az ételnek, amit a reszelt narancshéj frissessége egészít ki. A gravlax whiskyvel egy különleges étel ünnepi alkalmakkor, előételként vagy egy elegáns brunch részeként is kiváló választás. Minden falatja a skandináv konyha kifinomultságát idézi meg.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 2 nap
830 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Friss lazacfilé bőrrel
50 g Durva tengeri só
50 g Barnacukor
30 ml Whisky
2 ek. Friss kapor
1 tk. Fekete bors
1 tk. Narancshéj reszelve

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a lazacfilét hideg víz alatt, majd töröld szárazra. Ha szükséges, csipesz segítségével távolítsd el a szálkákat.

    Mindig friss, jó minőségű halat használj a gravlax készítéséhez – ez a recept sikerének kulcsa.

    2

    Keverd össze a sót, barnacukrot, narancshéjat és a frissen őrölt borsot. Aprítsd fel a kaprot.

    A barnacukor enyhén karamellás ízt ad a halnak, jól illik a whiskyhez.

    3

    Tegyél egy réteg fűszerkeveréket egy lapos üvegtál aljára. Helyezd rá a lazacot bőrrel lefelé, locsold meg a whiskyvel, majd borítsd be a maradék keverékkel és a kaporral.

    Használj frissen reszelt narancshéjat, hogy intenzív citrusos aromát adj a halnak.

    4

    Fedd le fóliával, tegyél rá súlyt (például konzervet), és tedd hűtőbe 36–48 órára. 12 óránként fordítsd meg.

    A whisky íze mélyül a pácban töltött idő alatt – ne siesd el a pácolást!

    5

    A pácolás végén öblítsd le a halat, töröld szárazra, majd nagyon vékony szeletekre vágva tálald.

    Tálald pirított rozskenyérrel vagy friss salátával egy csepp citrommal – egyszerű és elegáns.