Az élesztőt morzsold bele a langyos tejbe, adj hozzá egy teáskanál cukrot és egy evőkanál lisztet, majd hagyd meleg helyen felfutni kb. 10 perc alatt. TIPP: Ha nem habzik, kezd újra – valószínűleg túl meleg volt a tej vagy gyenge az élesztő.
A tej hőmérsékletét ellenőrizd kézzel. Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A 37°C az ideális.
Keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy nagy tálban.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a só és a cukor egyenletesen eloszoljon a lisztben.
Add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a felfutott élesztős keveréket. Dolgozd össze lágy, rugalmas tésztává.
A vajat ne forrón add a tésztához, mert az megfőzheti a tojást. Hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt hozzáadod.
Takard le a tésztát és keleszd meleg helyen 45-60 percig, amíg a duplájára nő.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ami elő van melegítve, de kikapcsolva, vagy egy radiátor közelében.
Közben aprítsd durvára a grillázst. Ha túl kemény, tedd rövid időre hűtőbe, majd vágd késsel vagy törd mozsárban.
A grillázst ne aprítsd túl finomra, mert akkor nem fog érződni a tésztában. A hűtőbe tétel megkönnyíti a darabolást.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát, szórd rá a grillázst, majd óvatosan nyomkodd bele a felületébe.
A grillázst egyenletesen szórd el a tésztán, hogy mindenhol legyen belőle. A nyomkodásnál ügyelj, hogy ne szakítsd ki a tésztát.
Hajtsd félbe hosszában úgy, hogy az egyik oldal kissé fedje a másikat – így alakul ki a klasszikus stollen forma.
A hajtásnál ügyelj, hogy ne legyen túl szoros, mert akkor nem fog tudni kelni a tészta sütés közben.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és pihentesd még 15 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A pihentetés segít, hogy a tészta sütés közben egyenletesebben keljen.
Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje túlságosan pirulna, takard le sütőpapírral.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a stollen színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával vagy sütőpapírral.
Langyosan szórd meg porcukorral. TIPP: Kend meg előtte olvasztott vajjal, hogy a porcukor szépen megtapadjon és megőrizze a puhaságot.
A vajazás után a porcukor egyenletesebben tapad meg, és egy finom, édes réteget képez a stollen tetején. Ha nincs vajad, használhatsz tejet vagy tejszínt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.