A padlizsánt, cukkinit és paprikát mosd meg, vágd kis kockákra. A hagymát és fokhagymát aprítsd finomra. TIPP: A padlizsánt enyhén sózd be és hagyd állni 10 percet, hogy kiengedje a kesernyés levét, majd töröld szárazra.
A zöldségeket vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és fokhagymát. Pirítsd 2-3 percig, amíg illatos nem lesz. Ezután add hozzá a többi zöldséget, sózd, borsozd, és süsd közepes lángon kb. 8-10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még tartják formájukat.
A zöldségeket ne süsd túl puhára, mert akkor szétesnek a samosában. Legyenek még roppanósak.
Ha kész a zöldséges keverék, hagyd teljesen kihűlni. Ez fontos, hogy a leveles tésztát ne áztassa el. TIPP: Terítsd szét egy nagy tányéron vagy tálcán a gyorsabb hűlés érdekében.
Ha a töltelék túl nedves, szórhatsz bele egy kevés zsemlemorzsát, ami felszívja a felesleges nedvességet.
A leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, majd vágd 10x10 cm-es négyzetekre. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl vékony, mert kiszakadhat a tölteléktől.
A leveles tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen kiszakadhat a tölteléktől. Kb. 3-4 mm vastagságú legyen.
Tölts minden tésztadarabra egy evőkanálnyi grillzöldséget. Hajtsd háromszög formára, majd a széleit villával nyomd le. Ne töltsd túl, különben sütés közben kifolyik!
A széleket alaposan nyomd le a villával, hogy a samosa ne nyíljon szét sütés közben.
Verd fel a tojást, és kend meg a samosák tetejét, hogy szép fényesre süljenek. TIPP: Ha vegán változatot készítesz, helyettesítsd a tojást növényi tejjel.
A tojás helyett használhatsz pl. szója- vagy mandulatejet is a samosák tetejének megkenéséhez.
Tedd a samosákat sütőpapíros tepsire, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek. Figyeld őket a végén, mert a vékony tészta gyorsan barnul.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.