GyömbĂ©res ghee aranyszĂ­nƱ, ĂĄttetszƑ vaj formĂĄjĂĄban kis ĂŒvegbe töltve

Gyömbéres ghee

A ghee Ă©vszĂĄzadok Ăłta az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Az Ƒsi ayurvĂ©dikus hagyomĂĄnyok szerint a ghee nemcsak tĂĄplĂĄlĂł, hanem gyĂłgyĂ­tĂł hatĂĄsĂș is. A tisztĂ­tott vajat mĂĄr az Ăłkori IndiĂĄban is hasznĂĄltĂĄk fƑzĂ©shez, valamint szertartĂĄsok sorĂĄn, mivel Ășgy tartottĂĄk, hogy tiszta energiĂĄt közvetĂ­t. A gyömbĂ©r hozzĂĄadĂĄsĂĄval ez a klasszikus zsiradĂ©k egy Ășj dimenziĂłt kap: nemcsak Ă­zletesebb, hanem emĂ©sztĂ©ssegĂ­tƑ Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal is bĂ­r. Ahogy a vaj aranybarnĂĄra sĂŒl, Ă©s a gyömbĂ©r illata betölti a konyhĂĄt, egy meleg, nyugtatĂł lĂ©gkör alakul ki. A gyömbĂ©res ghee tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, ha kĂŒlönleges Ă­zt szeretnĂ©l adni rizshez, currykhez vagy sĂŒlt zöldsĂ©gekhez. Tipp: prĂłbĂĄld ki reggelente egy szelet pirĂ­tĂłsra kenve vagy zöldsĂ©gleves tetejĂ©re csorgatva – Ă­zletes Ă©s egĂ©szsĂ©ges egyszerre.

ElƑkĂ©szĂŒlet 5 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 30 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 1
⭕ 500 g Vaj
⭕ 30 g Friss gyömbĂ©r

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat vĂĄgd fel kisebb darabokra, Ă©s tedd egy vastag aljĂș lĂĄbasba. Kezd el közepes lĂĄngon melegĂ­teni, de ne kevergesd. VĂĄrd meg, mĂ­g teljesen elolvad, Ă©s habzani kezd.

    A legjobb, ha rozsdamentes acĂ©l edĂ©nyt hasznĂĄlsz, mert Ă­gy jĂłl lĂĄtod a vaj szĂ­nĂ©t Ă©s az aljĂĄra ĂŒlepedƑ rĂ©szeket.

    2

    Amint a vaj elolvad, a tetejĂ©n hab kĂ©pzƑdik, az aljĂĄn pedig fehĂ©rjĂ©k ĂŒlepednek le. Ekkor csökkentsd a lĂĄngot, Ă©s hagyd lassan gyöngyözve fƑni 15-20 percig. Ne kevergesd, de figyeld a szĂ­nĂ©t Ă©s illatĂĄt.

    A ghee akkor van kész, amikor aranyszínƱ, és enyhén mogyorós illatot åraszt. Ne hagyd sötétedni, mert megéghet!

    3

    Közben a gyömbĂ©rt hĂĄmozd meg, Ă©s vĂĄgd nagyon vĂ©kony szeletekre vagy reszeld le. A fƑzĂ©s utolsĂł 5 percĂ©ben add a gyömbĂ©rt a vajhoz, Ă©s hagyd, hogy egyĂŒtt piruljon, Ă­zesĂ­tse a zsiradĂ©kot.

    Ha intenzĂ­vebb gyömbĂ©rĂ­zt szeretnĂ©l, hasznĂĄlj reszelt gyömbĂ©rt – Ă­gy több aromĂĄt ad le rövidebb idƑ alatt.

    4

    A kĂ©sz ghee-t szƱrd le egy tiszta ĂŒvegbe vagy hƑállĂł edĂ©nybe gĂ©zen vagy finom szƱrƑn keresztĂŒl. Ügyelj rĂĄ, hogy ne kerĂŒljön bele se a gyömbĂ©r, se az aljĂĄn maradt leĂ©gett rĂ©sz.

    A legjobb, ha sterilizĂĄlt ĂŒveget hasznĂĄlsz a tĂĄrolĂĄshoz – Ă­gy tovĂĄbb eltarthatĂł lesz a ghee.

    5

    Hagyd teljesen kihƱlni, majd zĂĄrd le az ĂŒveget, Ă©s tĂĄrold hƱtƑben vagy hƱvös helyen. HasznĂĄlhatod fƑzĂ©shez, sĂŒtĂ©shez, vagy akĂĄr kenyĂ©rre kenve is.

    A gyömbĂ©res ghee szobahƑmĂ©rsĂ©kleten hĂłnapokig elĂĄll, Ă©s kĂŒlönleges Ă­zt ad bĂĄrmilyen Ă©telnek – kĂŒlönösen keleti fogĂĄsokhoz ajĂĄnlott.