Gyömbéres ghee aranyszínű, áttetsző vaj formájában kis üvegbe töltve

Gyömbéres ghee

A ghee évszázadok óta az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Az ősi ayurvédikus hagyományok szerint a ghee nemcsak tápláló, hanem gyógyító hatású is. A tisztított vajat már az ókori Indiában is használták főzéshez, valamint szertartások során, mivel úgy tartották, hogy tiszta energiát közvetít. A gyömbér hozzáadásával ez a klasszikus zsiradék egy új dimenziót kap: nemcsak ízletesebb, hanem emésztéssegítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ahogy a vaj aranybarnára sül, és a gyömbér illata betölti a konyhát, egy meleg, nyugtató légkör alakul ki. A gyömbéres ghee tökéletes választás, ha különleges ízt szeretnél adni rizshez, currykhez vagy sült zöldségekhez. Tipp: próbáld ki reggelente egy szelet pirítósra kenve vagy zöldségleves tetejére csorgatva – ízletes és egészséges egyszerre.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 30 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 1
500 g Vaj
30 g Friss gyömbér

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat vágd fel kisebb darabokra, és tedd egy vastag aljú lábasba. Kezd el közepes lángon melegíteni, de ne kevergesd. Várd meg, míg teljesen elolvad, és habzani kezd.

    A legjobb, ha rozsdamentes acél edényt használsz, mert így jól látod a vaj színét és az aljára ülepedő részeket.

    2

    Amint a vaj elolvad, a tetején hab képződik, az alján pedig fehérjék ülepednek le. Ekkor csökkentsd a lángot, és hagyd lassan gyöngyözve főni 15-20 percig. Ne kevergesd, de figyeld a színét és illatát.

    A ghee akkor van kész, amikor aranyszínű, és enyhén mogyorós illatot áraszt. Ne hagyd sötétedni, mert megéghet!

    3

    Közben a gyömbért hámozd meg, és vágd nagyon vékony szeletekre vagy reszeld le. A főzés utolsó 5 percében add a gyömbért a vajhoz, és hagyd, hogy együtt piruljon, ízesítse a zsiradékot.

    Ha intenzívebb gyömbérízt szeretnél, használj reszelt gyömbért – így több aromát ad le rövidebb idő alatt.

    4

    A kész ghee-t szűrd le egy tiszta üvegbe vagy hőálló edénybe gézen vagy finom szűrőn keresztül. Ügyelj rá, hogy ne kerüljön bele se a gyömbér, se az alján maradt leégett rész.

    A legjobb, ha sterilizált üveget használsz a tároláshoz – így tovább eltartható lesz a ghee.

    5

    Hagyd teljesen kihűlni, majd zárd le az üveget, és tárold hűtőben vagy hűvös helyen. Használhatod főzéshez, sütéshez, vagy akár kenyérre kenve is.

    A gyömbéres ghee szobahőmérsékleten hónapokig eláll, és különleges ízt ad bármilyen ételnek – különösen keleti fogásokhoz ajánlott.