Gyoza gombóc shiitake gombával, friss és ízletes töltelékkel

Gyoza gombóc shiitake gombával

A gyoza, bár Japánból származik, mély gyökerekkel rendelkezik Kínában, ahol a dumplingok, vagyis a töltött gombócok tradicionális ételnek számítanak. A shiitake gomba egy kiváló választás a gyoza töltelékéhez, hiszen gazdag íze tökéletesen illik a finom tésztához és a szójaszósz ízvilágához. A gyoza egy népszerű étel a japán éttermekben, és otthon is könnyen elkészíthető, akár előételként, akár főételként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Shiitake gomba
20 db Gyoza tészta
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Ginger (gyömbér)
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
2 szál Zöldhagyma
500 ml Sós víz
1 csipet
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A shiitake gombát vágd apróra. A fokhagymát és a gyömbért is hámozd meg, majd reszeld le finoman.

    A shiitake gomba ízletes, gazdag textúrájú, ezért tökéletes töltelékhez. Ha nem elérhető, más gombát is használhatsz.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az szezámolajat, add hozzá a fokhagymát és gyömbért, és pirítsd 1-2 percig, hogy az illatok felszabaduljanak.

    A gyömbér és fokhagyma együttes pirítása adja az étel karakteres ízét. Ne pirítsd túl, mert a fokhagyma keserűvé válhat.

    3

    Tedd hozzá a felaprított shiitake gombát és párold meg 5-6 percig, amíg a gomba kiengedi a levét, és összeesik.

    A gomba levét ne hagyd ki, mert az extra ízt ad a tölteléknek. Ha túl sok lé keletkezik, azt főzés közben párold el.

    4

    Add hozzá a szójaszószt, és keverd jól össze. Sózd, borsozd, majd vedd le a tűzről és hagyd hűlni.

    Ha szereted, egy pici csípős paprikát is adhatsz hozzá, hogy fokozza az ízeket.

    5

    A zöldhagymát apróra vágd, majd keverd hozzá a gombás keverékhez.

    A friss zöldhagyma frissességet és szép színt ad az ételnek, ne hagyd ki.

    6

    A gyoza tésztákat egyesével tedd egy sima felületre. A közepükbe tegyél egy teáskanál gombás tölteléket.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nem fogod tudni megfelelően lezárni a gyozát.

    7

    A tészta széleit vizezd meg, majd hajtsd félbe, és az ujjaddal nyomkodd össze, hogy a gyoza zárva maradjon.

    A tészta széleit alaposan nyomkodd össze, hogy biztosan ne nyíljon ki főzés közben.

    8

    Forralj sós vizet, és főzd a gyozákat 4-5 percig, amíg feljönnek a víz tetejére. Szedd ki, és tálald friss korianderrel.

    A gyoza tökéletesen akkor kész, ha a tészta átlátszóvá válik és az egész gombóc felemelkedik a víz tetejére.