Tofuval töltött ropogós gyoza batyuk szezámmaggal és szójaszósszal tálalva

Gyoza tofuval

A tofuval töltött gyoza Japánban és világszerte a vegetáriánusok egyik kedvence lett, köszönhetően a tofu semleges, mégis jól ízesíthető textúrájának. Ez a húsmentes változat nem csak egészségesebb, de könnyedebb is, miközben ugyanazt az élményt nyújtja, mint hagyományos társai. Ahogy a gyoza sercegve sül a szezámolajon, a konyhát betölti a keleti fűszerek illata. Technikai tanács: a tofu morzsolása során próbáld ki itatóspapírral leitatni a felesleges nedvességet – így a töltelék nem áztatja el a tésztát. A gyoza tofuval ideális választás lehet akár könnyű ebédként, akár különleges vendégváró fogásként is – a mártogatós szószokkal együtt pedig igazi ízbomba.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tésztalap
250 g Tofu (kemény, morzsolva)
150 g Káposzta (apróra vágva)
50 g Sárgarépa (reszelve)
2 db Újhagyma
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 tk. Gyömbér (reszelt)
1 db Fokhagyma (reszelt)
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a morzsolt tofut, az apróra vágott káposztát, reszelt sárgarépát, újhagymát, reszelt fokhagymát és gyömbért. Add hozzá a szójaszószt, szezámolajat és sót, majd alaposan keverd össze.

    A töltelék akkor ideális, ha enyhén nedves, de nem túl folyós – így könnyebben formázható.

    2

    A gyoza lap szélét vízzel nedvesítsd meg, a közepére tegyél egy teáskanálnyi tölteléket. Hajtsd félbe, majd ujjbeggyel zárd le a széleit, akár harmonikásan redőzve.

    Dolgozz gyorsan, hogy a tésztalapok ne száradjanak ki – tartsd letakarva a maradék lapokat.

    3

    Hevíts fel szezámolajat egy tapadásmentes serpenyőben, tedd bele a gyozákat arccal lefelé, és süsd 2-3 percig, míg aranybarna lesz az aljuk.

    Ne mozgasd őket sütés közben, különben nem alakul ki a ropogós kéreg.

    4

    Önts hozzá 100 ml vizet, fedd le a serpenyőt, és párold 5-6 percig, míg a víz elpárolog és a gyoza tésztája megpuhul.

    Gyorsan fedd le, amint a vizet hozzáöntöd, hogy a gőz ne szökjön el!

    5

    Amikor elpárolgott a víz, vedd le a fedőt, és süsd további 1-2 percig, hogy ismét ropogós legyen az alja.

    Ha intenzívebb ízt szeretnél, locsold meg még pár csepp szezámolajjal a végén.

    6

    Tálald forrón szójaszószos vagy ecetes mártogatós mellé, friss újhagymával megszórva.

    Tálalás előtt 1-2 percet pihentesd, hogy könnyebben emelhető legyen és ne törjön szét.