Az aszalt gyümölcsöket aprítsd fel kisebb darabokra, majd áztasd be langyos vízbe 10 percre, hogy puhábbak legyenek. Ezután szűrd le és tedd félre.
Az aszalt gyümölcsök áztatása segít megőrizni a kekszek nedvességét.
A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, majd keverd össze a barnacukorral és a mézzel, amíg krémes állagot nem kapsz.
A puha vaj könnyebben elkeveredik a cukorral és a mézzel, így a kekszek állaga is jobb lesz.
Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, majd alaposan keverd össze, hogy a massza homogén legyen.
A tojásokat egyesével add hozzá, és minden tojás után alaposan keverd el a masszát.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a fahéjat, a sót és a szódabikarbónát.
A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a szódabikarbóna egyenletesen oszlik el a tésztában.
Fokozatosan add a száraz hozzávalókat a nedves masszához, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egyenletes állagú tésztát nem kapsz.
Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lehetnek.
Dolgozd bele az előkészített aszalt gyümölcsöket a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljanak.
Az aszalt gyümölcsöket érdemes apróra vágni, így könnyebben elkeverednek a tésztában, és nem esnek szét a kekszek sütés közben. Ha a gyümölcsök nagyon szárazak, áztasd be őket rövid időre meleg vízbe, majd alaposan csepegtesd le.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire.
Formázz a tésztából kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsd le őket enyhén, hogy kekszformát kapjanak.
A golyók legyenek egyforma méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 12-15 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák lesznek.
Figyeld a kekszeket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a kekszek alja bepárásodjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.