Hagymás burgonyakrémleves tálalva

Hagymás burgonyakrémleves

A burgonyakrémleves a francia konyha egyik klasszikus inspirációja, amely az 1900-as évek elején terjedt el Európa-szerte. A hagymával gazdagított változat különösen Közép-Európában vált népszerűvé, ahol a hideg időben tápláló, melegítő fogásokra volt szükség. Az egyszerű alapanyagok – burgonya, hagyma, vaj és tejszín – különleges ízharmóniát alkotnak. A kulcs az ízben rejlik: a hagyma lassú dinsztelése adja az édeskés, mély aromát, míg a burgonya selymes textúrát biztosít. A tejszín és egy csipet szerecsendió teszi teljessé a karakterét. Ahogy a hagyma párolódik, az illata azonnal otthonos hangulatot teremt. Ez a leves ideális választás családi vacsorákhoz vagy egy hűvös őszi hétköznapra. Dúsítható egy kevés reszelt sajttal vagy pirított baconnel is – így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
40 g Vaj
2 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
600 g Burgonya
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csipet Szerecsendió
5 g Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy meghámozod és felkockázod a burgonyát. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel finomra. Tipp: egyforma méretű burgonyadarabokat vágj, így egyszerre puhulnak meg.

    A burgonyát felhasználásig tedd hideg vízbe, hogy ne barnuljon meg.

    2

    Egy közepes lábasban olvaszd meg a vajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát közepes lángon, kb. 4-5 perc alatt. Ez adja meg az alapízét a levesnek.

    Ha nincs vajad, használhatsz olajat is, de a vaj íze finomabbá teszi a levest.

    3

    Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd még 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg – csak az illatát engedje ki.

    A fokhagyma könnyen megég, ezért figyelj rá, és ne pirítsd túl.

    4

    Add hozzá a felkockázott burgonyát, és kevergetve pirítsd 4-5 percig, hogy kissé karamellizálódjon és még ízesebb legyen a végeredmény.

    A burgonya karamellizálása mélyebb ízt ad a levesnek, de ne hagyd, hogy megbarnuljon.

    5

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Ha felforrt, vedd lejjebb a lángot, és főzd fedő alatt 20 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. Adj hozzá egy leveskockát, ha nincs alapleved.

    6

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel turmixold simára. Tipp: ha szeretnél darabosabb állagot, csak részben pürésítsd.

    A turmixolásnál óvatosan bánj a forró levesel, nehogy megégesd magad.

    7

    Add hozzá a tejszínt, sót, borsot és szerecsendiót. Keverd össze alaposan, majd főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A szerecsendió intenzív ízű, ezért csak óvatosan adagold.

    8

    Tálaláskor szórd meg frissen aprított petrezselyemmel. Kínálhatsz hozzá pirított kenyérkockát vagy reszelt sajtot is a tetejére.

    A leveshez kínálhatsz tejfölt vagy joghurtot is.