Kezdd azzal, hogy meghámozod és felkockázod a burgonyát. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel finomra. Tipp: egyforma méretű burgonyadarabokat vágj, így egyszerre puhulnak meg.
A burgonyát felhasználásig tedd hideg vízbe, hogy ne barnuljon meg.
Egy közepes lábasban olvaszd meg a vajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát közepes lángon, kb. 4-5 perc alatt. Ez adja meg az alapízét a levesnek.
Ha nincs vajad, használhatsz olajat is, de a vaj íze finomabbá teszi a levest.
Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd még 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg – csak az illatát engedje ki.
A fokhagyma könnyen megég, ezért figyelj rá, és ne pirítsd túl.
Add hozzá a felkockázott burgonyát, és kevergetve pirítsd 4-5 percig, hogy kissé karamellizálódjon és még ízesebb legyen a végeredmény.
A burgonya karamellizálása mélyebb ízt ad a levesnek, de ne hagyd, hogy megbarnuljon.
Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Ha felforrt, vedd lejjebb a lángot, és főzd fedő alatt 20 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. Adj hozzá egy leveskockát, ha nincs alapleved.
Vedd le a tűzről, majd botmixerrel turmixold simára. Tipp: ha szeretnél darabosabb állagot, csak részben pürésítsd.
A turmixolásnál óvatosan bánj a forró levesel, nehogy megégesd magad.
Add hozzá a tejszínt, sót, borsot és szerecsendiót. Keverd össze alaposan, majd főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A szerecsendió intenzív ízű, ezért csak óvatosan adagold.
Tálaláskor szórd meg frissen aprított petrezselyemmel. Kínálhatsz hozzá pirított kenyérkockát vagy reszelt sajtot is a tetejére.
A leveshez kínálhatsz tejfölt vagy joghurtot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.