Hamis tepertős pogácsa tálalva

Hamis tepertős pogácsa

A hamis tepertős pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a pirított hagyma és a darált dió remekül helyettesíti a tepertőt, így egy hasonlóan gazdag ízvilágot kínál. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új verzió egy izgalmas csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még karakteresebb ízvilágot szeretnél, próbáld ki füstölt sajttal vagy frissen aprított zöldfűszerekkel gazdagítva!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Pirított hagyma
80 g Darált dió
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Ellenőrizd az élesztő szavatosságát, mert ha lejárt, nem fog felfutni. A tej hőmérséklete legyen kb. 30-35°C.

    2

    Egy serpenyőben pirítsd aranybarnára a hagymát, majd hagyd kihűlni.

    A hagymát alacsony lángon, lassan pirítsd, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj segít a leveles állag elérésében. A liszt átszitálása könnyebbé teszi a tésztát.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg összeáll és elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Keverd a tésztába a pirított hagymát és a darált diót, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A dió és a hagyma egyenletesen oszoljon el a tésztában. A keléshez tegyél a tálat meleg helyre, például radiátor közelébe.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatásokat óvatosan végezd, hogy ne sérüljön a tészta. A hajtogatások között pihentesd a tésztát 10-15 percig a hűtőben.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy szebb színe legyen a pogácsának. A szezámmagot enyhén pirítsd meg előtte a serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák nem áznak el.