A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Ellenőrizd az élesztő szavatosságát, mert ha lejárt, nem fog felfutni. A tej hőmérséklete legyen kb. 30-35°C.
Egy serpenyőben pirítsd aranybarnára a hagymát, majd hagyd kihűlni.
A hagymát alacsony lángon, lassan pirítsd, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A hideg vaj segít a leveles állag elérésében. A liszt átszitálása könnyebbé teszi a tésztát.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg összeáll és elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Keverd a tésztába a pirított hagymát és a darált diót, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A dió és a hagyma egyenletesen oszoljon el a tésztában. A keléshez tegyél a tálat meleg helyre, például radiátor közelébe.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatásokat óvatosan végezd, hogy ne sérüljön a tészta. A hajtogatások között pihentesd a tésztát 10-15 percig a hűtőben.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy szebb színe legyen a pogácsának. A szezámmagot enyhén pirítsd meg előtte a serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák nem áznak el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.