Húsgolyók tálalva paradicsomos mártással és körettel

Húsgolyók mártással

A húsgolyók mártással egy klasszikus étel, amely minden generáció számára kedvenc. Az omlós húsgolyók szaftos, paradicsomos vagy tejszínes mártással kombinálva igazán gazdag ízélményt nyújtanak. Ezt az ételt sok családban hagyományosan hétvégi étkezésekhez készítik, de bármikor elkészíthető gyorsan, ha egy ínycsiklandó ételre vágyunk. Az évek során számos változata született, de a klasszikus paradicsomos mártás mindenhol nagy kedvenc.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darálthús (marha vagy sertés)
1 db Tojás
50 g Zsemlemorzsa
100 ml Tej
1 csipet
1 csipet Bors
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olaj
1 db Vöröshagyma
150 g Paradicsom püré
100 ml Tejszín
1 tk. Paprika

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A darált húst tedd egy nagy tálba, és add hozzá a tojást, zsemlemorzsát, tejet, sót és borsot. Az összes hozzávalót alaposan keverd össze, majd formázz belőle kis golyókat.

    A zsemlemorzsát érdemes tejbe áztatni előtte, hogy a húsgolyók puhábbak legyenek. Ne keverd túl a masszát, mert a húsgolyók kemények lehetnek.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és süsd meg a húsgolyókat minden oldalon, amíg aranybarnák lesznek. A húsoknak körülbelül 10-12 percig kell sülniük, hogy jól átsüljenek.

    Ne tegyél túl sok húsgolyót egyszerre a serpenyőbe, mert lehűtik az olajat, és nem pirulnak szépen. Inkább több részletben süsd őket. Használhatsz alacsonyabb lángot, hogy biztosan átsüljenek belül is.

    3

    A mártáshoz aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy másik serpenyőben pirítsd meg őket egy kevés olajon, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz a mártás. Ha szereted a pikáns ízeket, adhatsz hozzá egy kis chili paprikát is.

    4

    Add hozzá a paradicsom pürét, paprikát és egy kis vizet a mártáshoz. Főzd 5-7 percig, amíg sűrűsödni kezd.

    A paradicsompürét pirítsd le egy kicsit a hagymával, mielőtt hozzáadod a vizet, mert így mélyebb ízt kapsz. Használhatsz friss, aprított paradicsomot is a püré helyett.

    5

    Öntsd a mártást a kész húsgolyókra, és főzd további 10-15 percig, amíg a húsgolyók átveszik a mártás ízét.

    Fedő alatt főzd, hogy a mártás ne párologjon el teljesen. Időnként keverd meg, hogy a húsgolyók egyenletesen átvegyék az ízeket.

    6

    Tálald a húsgolyókat frissen, például főtt rizzsel vagy friss kenyérrel.

    Szórhatsz a tetejére friss petrezselymet vagy bazsalikomot. Reszelt parmezánnal is finom.