Frissen kĂ©szĂŒlt idli sambarral, gƑzölt idli Ă©s fƱszeres lencse szĂłsz

Idli sambarral

Az idli sambhar a dĂ©l-indiai konyha egyik legismertebb Ă©tele. Az idli gƑzölt tĂ©szta, amelyet hagyomĂĄnyosan reggelire fogyasztanak, a sambhar pedig egy fƱszeres lencse szĂłsz, amely gazdag Ă­zekben Ă©s tĂĄpanyagokban. Az idli törtĂ©nete visszanyĂșlik több Ă©vszĂĄzadra, amikor a dĂ©l-indiaiak elƑször kezdtĂ©k el kĂ©szĂ­teni ezt az Ă©telt. Az idli Ă©s sambhar pĂĄrosa tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­ti egymĂĄst – az idli puha, enyhĂ©n savanykĂĄs, mĂ­g a sambhar fƱszeres Ă©s gazdag Ă­zƱ. Ez a fogĂĄs egy igazi Ă­nycsiklandĂł indiai reggeli vagy Ă©tkezĂ©s, amely tele van tĂĄpanyagokkal Ă©s energiĂĄval.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 g Idli rava
⭕ 100 g Rice flour (rizsliszt)
⭕ 150 g Joghurta
⭕ 150 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 ek. Mustármag
⭕ 1 cs. Friss koriander
⭕ 2 ek. Sambhar masala
⭕ 100 g Lencse
⭕ 50 g Kókusz
⭕ 1 cs. Friss curry levelek

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A ragi lisztet és a rizslisztet keverd össze egy tålban. Add hozzå a vizet és a joghurtot, majd jól keverd össze.

    A tĂ©szta ne legyen tĂșl hĂ­g, de ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s vizet, hogy könnyen formĂĄzhatĂł legyen.

    2

    A keveréket hagyd pihenni 20-30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha sƱrƱnek talålod a tésztåt, pici vízzel lazíthatsz rajta.

    3

    KĂ©szĂ­ts elƑ egy gƑzölƑt, Ă©s egy kanĂĄl segĂ­tsĂ©gĂ©vel kanalazd a tĂ©sztĂĄt az idli formĂĄkba. Ne töltsd tĂșl a formĂĄkat, mert a tĂ©szta duzzadni fog a gƑzölĂ©s közben.

    A gƑzölƑ idƑtartamĂĄt a tĂ©szta vastagsĂĄgĂĄhoz is igazĂ­thatod, körĂŒlbelĂŒl 10-15 percig gƑzöld.

    4

    A sambharhoz elƑször a lencsĂ©t fƑzd meg, majd add hozzĂĄ a sambhar masalĂĄt, a kĂłkuszt Ă©s a curry leveleket. FƑzd össze az összes hozzĂĄvalĂłt, hogy egy sƱrƱ, Ă­zes szĂłsz keletkezzen.

    A sambhar szósz ízesítéséhez adj hozzå tamarindot vagy citromot, hogy egy kis savassågot kapjon.

    5

    Tålald az idlit a friss sambharral, és díszítsd korianderlevelekkel.

    A sambhart frissen kell tålalni, mivel a hƱtés hatåsåra a szósz megvåltozhat.