Indiai hamburger csicseriborsó pogácsával és mentás joghurtszósszal

Indiai Hamburger

Az indiai hamburger egy vegetáriánus burger, amely az indiai konyha intenzív fűszerezését és természetes alapanyagait ötvözi a klasszikus hamburger formájával. Az indiai utcai ételek között népszerű a csicseriborsó és burgonya alapú pogácsa, amelyet a fűszerek tesznek igazán különlegessé. Az első ilyen típusú hamburgerek a 2000-es évek elején váltak népszerűvé, amikor a vegetáriánus életmód egyre inkább elterjedt világszerte. A mentás joghurtszósz frissessége tökéletesen kiegészíti a fűszeres pogácsát, így egy kiegyensúlyozott és izgalmas ízélményt nyújt. Ha szereted az indiai konyha aromáit, ezt a hamburgert mindenképp ki kell próbálnod!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
2 db Hamburger zsemle
200 g Csicseriborsó (főtt)
100 g Burgonya (főtt)
10 g Friss koriander
1 db Piros chili
5 g Gyömbér (reszelt)
1 gerezd Fokhagyma
1 tk. Kurkumapor
1 tk. Garam masala
1 tk. Kömény
50 g Csicseriborsóliszt
4 ek. Joghurtszósz (mentás)
1 db Vöröshagyma
1 db Paradicsom
1 db Uborka
1 tk.
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát, paradicsomot és uborkát vágd vékony szeletekre, a friss koriandert aprítsd fel.

    A zöldségeket érdemes előre elkészíteni, hogy a hamburger összeállításakor minden kéznél legyen.

    2

    A főtt csicseriborsót és burgonyát törd össze egy tálban, majd keverd hozzá az apróra vágott fokhagymát, gyömbért, chilit, és a fűszereket (kurkuma, garam masala, kömény, só).

    A csicseriborsót és a burgonyát krumplinyomóval is összetörheted.

    3

    Adj hozzá csicseriborsólisztet, hogy a massza összeálljon, majd formázz belőle két egyenlő méretű pogácsát.

    Ha nincs csicseriborsóliszted, használhatsz sima lisztet is, de a csicseriborsóliszt autentikusabb ízt ad.

    4

    Forrósíts fel egy serpenyőt közepes lángon, adj hozzá egy kevés olívaolajat, és süsd a pogácsákat oldalanként kb. 3-4 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A pogácsákat óvatosan forgasd, nehogy szétessenek.

    5

    A hamburgerzsemléket vágd félbe, és pirítsd meg a belső oldalukat egy száraz serpenyőben kb. 1 percig.

    A zsemlék pirítása megakadályozza, hogy átázzanak a nedves hozzávalóktól.

    6

    Kend meg a zsemle alsó részét mentás joghurtszósszal, majd helyezd rá a csicseriborsós pogácsát.

    A mentás joghurtszósz helyett használhatsz más indiai szószt is, például tamarind chutney-t.

    7

    Tedd rá a hagyma-, paradicsom- és uborkaszeleteket, majd szórd meg friss korianderrel.

    Kipróbálhatsz egy kis csípős zöld chili paprikát is a zöldségek mellé, ha szereted a pikáns ízeket.

    8

    Helyezd rá a zsemle tetejét, és azonnal tálald, hogy az ízek tökéletesek maradjanak.

    A zsemlét előtte megpiríthatod egy serpenyőben vagy a sütőben, hogy ropogósabb legyen.