Autentikus etióp injera fermentált teff lisztből

Injera

Az injera az etióp és eritreai konyha alapétele, amelyet évszázadok óta készítenek teff lisztből. Ez a könnyű, puha és enyhén savanykás lepény ideális alapja az afrikai fogásoknak, hiszen egyaránt használható tányérként és evőeszközként. Az injera készítése hosszabb fermentálási időt igényel, de a végeredmény egy különleges, egészséges és egyedülálló kenyér, amely tökéletesen illik a fűszeres ételekhez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teff liszt
500 ml Víz
1 tk.
5 g Száraz élesztő

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a teff lisztet és a száraz élesztőt, majd fokozatosan adj hozzá vizet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes tésztát kapj.

    A teff lisztet érdemes átszitálni, hogy elkerüld a csomókat.

    2

    Takard le a tálat, és hagyd fermentálódni szobahőmérsékleten legalább 24 órán át, hogy enyhén savanykás ízt kapjon.

    A fermentáció időtartama befolyásolja a savanyúság mértékét. Melegebb helyen gyorsabban, hűvösebb helyen lassabban fermentálódik.

    3

    Amikor a fermentáció befejeződött, óvatosan keverd össze a tésztát, majd adj hozzá egy teáskanál sót.

    Ne keverd túl a tésztát a só hozzáadása után, hogy ne veszítsen a levegősségéből.

    4

    Melegíts fel egy nagy serpenyőt közepes lángon, és enyhén kend meg vízzel vagy olajjal, hogy ne tapadjon le.

    A serpenyőnek elég forrónak kell lennie, de ne égesd oda a tésztát.

    5

    Önts egy merőkanálnyi injera tésztát a serpenyőbe, majd gyorsan terítsd szét, hogy vékony lepényt kapj.

    A tésztát egyenletesen kell szétteríteni, hogy a lepény mindenhol egyformán süljön meg.

    6

    Fedd le a serpenyőt, és süsd 2-3 percig, amíg a felületén kis buborékok jelennek meg és teljesen átsül, de ne fordítsd meg.

    A fedő segít, hogy a lepény gőzben süljön és puha maradjon.

    7

    Amikor az injera szélei elválnak a serpenyőtől, óvatosan csúsztasd ki egy tányérra.

    Ha a lepény ragad, használj egy vékony spatulát a leválasztáshoz.

    8

    Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával, és halmozd egymásra a kész injera lepényeket, hogy megőrizzék puhaságukat.

    A lepényeket érdemes konyharuhával letakarni, amíg a többi sül, hogy ne száradjanak ki.

    9

    Tálald hagyományos etióp ételekkel, például wat pörkölttel vagy zöldséges ragukkal.

    Az injera tökéletes kísérője a fűszeres, szaftos ételeknek.