Jalapeño-s sajtos hamburger szaftos húspogácsával és pikáns jalapeño paprikával

Jalapeño-s Sajtos Hamburger

A jalapeño-s sajtos hamburger egy igazi ízbomba a csípős ízek kedvelőinek. A jalapeño paprika fűszeressége és a cheddar sajt krémes textúrája tökéletes egyensúlyt teremt a szaftos marhahússal. Ez a hamburger különösen népszerű az Egyesült Államok déli államaiban és Mexikó határvidékén, ahol a fűszeres ételek tradicionális részét képezik a gasztronómiának. Ha egy igazán ütős, csípős hamburgert szeretnél, ez a recept garantáltan elnyeri a tetszésedet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
940 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús (darált, 20% zsírtartalmú)
4 db Hamburgerzsemle
4 db Szeletelt cheddar sajt
2 db Jalapeño paprika (friss vagy savanyított)
4 levél Fejes saláta
1 db Paradicsom
1 db Vöröshagyma
4 szelet Ecetes uborka
4 ek. Chili szósz
4 ek. Majonéz
2 ek. Ketchup
2 ek. Mustár
1 tk.
1 tk. Fekete bors
1 tk. Füstölt pirospaprika
2 tk. Worcestershire szósz
10 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a darált marhahúst a sóval, fekete borssal, füstölt pirospaprikával és Worcestershire szósszal.

    Ne keverd túl a húst, mert a pogácsák kemények lehetnek! Csak addig dolgozd össze, amíg az összetevők egyenletesen eloszlanak.

    2

    Aprítsd fel a jalapeño paprikát, majd keverd bele a húspogácsa masszájába, hogy extra csípősséget kapjon.

    A jalapeño paprika magjait és ereit távolítsd el, ha kevésbé csípős ízt szeretnél elérni. Viselj kesztyűt a paprika aprításakor, hogy elkerüld a bőr irritációját.

    3

    Oszd a húst négy egyenlő részre, majd formázz belőlük húspogácsákat.

    Nedves kézzel formázd a pogácsákat, hogy ne ragadjon a hús a kezedhez. A pogácsák közepébe nyomj egy kis mélyedést, hogy sülés közben ne púposodjanak fel.

    4

    Melegíts fel egy serpenyőt vagy grillt közepes-magas hőmérsékletre, majd kend meg egy kevés olívaolajjal.

    A serpenyő vagy grill legyen elég forró, hogy a hús azonnal kérget kapjon, így a szaftos belseje megmarad.

    5

    Süsd a húspogácsákat oldalanként kb. 3-4 percig, amíg szép barnák lesznek.

    Ne nyomkodd a pogácsákat a spatula segítségével, mert így kiszorítod a szaftot a húsból!

    6

    A sütési idő utolsó percében helyezz egy szelet cheddar sajtot a húspogácsára, és hagyd ráolvadni.

    Ha a sajt nem olvadna meg elég gyorsan, takard le a serpenyőt egy fedővel, hogy a gőz segítsen.

    7

    Vágd félbe a hamburgerzsemléket, majd pirítsd meg őket enyhén egy száraz serpenyőben vagy grillen.

    A zsemle pirítása megakadályozza, hogy elázzon a szaftos húspogácsától és feltétektől.

    8

    Kend meg az alsó zsemle felét majonézzel és chili szósszal, majd helyezd rá a salátalevelet.

    A majonéz és a chili szósz mennyiségét ízlés szerint állítsd be. A salátalevelet alaposan mosd meg és szárítsd le, mielőtt a zsemlére helyezed.

    9

    Helyezd rá a sajtos húspogácsát, majd tegyél rá friss vagy savanyított jalapeño szeleteket a pikáns ízért.

    Ha nem szereted a túl csípős ízt, használj savanyított jalapeño paprikát, ami enyhébb, mint a friss.

    10

    Tedd rá a paradicsomkarikákat, hagymakarikákat és uborkaszeleteket, majd locsold meg ketchuppal és mustárral.

    A zöldségeket érdemes frissen, közvetlenül a tálalás előtt felvágni, hogy ropogósak maradjanak.

    11

    Helyezd rá a zsemle tetejét, majd tálald azonnal sült krumplival vagy coleslaw salátával.

    A coleslaw salátát érdemes előre elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.