Frissen sült jalapeño-sajtos calzone

Jalapeño-sajtos calzone

A calzone az olasz konyha egyik klasszikus fogása, amely eredetileg Nápolyból származik. A jalapeño-sajtos verzió egy modern csavar ezen a tradicionális recepten, amely a csípős paprika intenzitását ötvözi a krémes sajttal és a ropogósra sült tésztával. Ha szereted a pikáns ízeket és az olasz konyhát, ezt a calzone-t mindenképpen ki kell próbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
50 g Jalapeño paprika
150 g Cheddar sajt
100 g Mozzarella sajt
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt szitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos víz ideális.

    3

    A jalapeño paprikát szeleteld vékony karikákra, a cheddar és mozzarella sajtot reszeld le.

    Ha nem szereted a túl csípős ízt, távolítsd el a jalapeño magjait és ereit.

    4

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    5

    Az egyik tészta felére szórd rá a reszelt cheddar és mozzarella sajtot, majd helyezd rá a jalapeño szeleteket.

    A jalapeño mennyiségét ízlés szerint variálhatod. Ha kevésbé szereted a csípőset, távolítsd el a magokat és a belső hártyákat.

    6

    Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal.

    Használhatsz friss fűszernövényeket is a még intenzívebb ízért.

    7

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan zárd le! Használhatsz egy villát is a lenyomkodáshoz, így biztosan nem fog kifolyni a töltelék.

    8

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás szép, fényes színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta felfújódjon sütés közben.

    9

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    Figyeld a calzone-t sütés közben! Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.