Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt szitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos víz ideális.
A jalapeño paprikát szeleteld vékony karikákra, a cheddar és mozzarella sajtot reszeld le.
Ha nem szereted a túl csípős ízt, távolítsd el a jalapeño magjait és ereit.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Az egyik tészta felére szórd rá a reszelt cheddar és mozzarella sajtot, majd helyezd rá a jalapeño szeleteket.
A jalapeño mennyiségét ízlés szerint variálhatod. Ha kevésbé szereted a csípőset, távolítsd el a magokat és a belső hártyákat.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal.
Használhatsz friss fűszernövényeket is a még intenzívebb ízért.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan zárd le! Használhatsz egy villát is a lenyomkodáshoz, így biztosan nem fog kifolyni a töltelék.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép, fényes színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta felfújódjon sütés közben.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
Figyeld a calzone-t sütés közben! Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.