Készítsd elő az alapanyagokat: a jalapeño paprikát magozd ki és aprítsd finomra, a fokhagymát és vöröshagymát hámozd meg és aprítsd finomra, a bogyós gyümölcsöket öblítsd le alaposan.
A jalapeño magozásakor viselj kesztyűt, hogy elkerüld a bőr irritációját. A bogyós gyümölcsök közül választhatsz fagyasztottat is, de a friss gyümölcsök íze intenzívebb.
Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az aprított vöröshagymát, és párold 3-4 percig, amíg üveges lesz.
Ne pirítsd a hagymát, csak párold, hogy ne égjen meg és keserű ízt adjon a mártásnak.
Add hozzá az aprított fokhagymát és jalapeñót, majd pirítsd további 2 percig, amíg illatos lesz.
Vigyázz, hogy a fokhagyma és a jalapeño se égjen meg, mert az is keserű ízt eredményezhet.
Öntsd hozzá a sört, majd add hozzá a barnacukrot és az almaecetet. Keverd alaposan össze, amíg a cukor feloldódik.
A sör típusa befolyásolja a mártás ízét. Világos sörrel lágyabb, míg barna sörrel karakteresebb ízt érhetsz el. Az almaecet egyensúlyozza az édes és csípős ízeket.
Add hozzá a vegyes bogyós gyümölcsöket, sót és borsot, majd keverd alaposan össze.
A bogyós gyümölcsök közül választhatsz szezonális gyümölcsöket, vagy használhatsz fagyasztott vegyes bogyós gyümölcsöket is.
Forrald fel a mártást, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és főzd 15-20 percig, amíg a mártás besűrűsödik és az ízek összeérnek.
A főzési idő függ a mártás kívánt sűrűségétől. Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz. Keverd meg időnként, hogy ne égjen le.
Kóstold meg a mártást, és ha szükséges, állítsd be az ízeket több cukorral az édességért vagy jalapeñóval a csípősebb ízért.
Kóstoláskor vedd figyelembe, hogy a mártás íze hűlés közben változhat, ezért érdemes kissé intenzívebbre ízesíteni.
Hagyd kissé kihűlni, majd turmixold simára botmixerrel. Tálald grillezett húsok, sült zöldségek vagy tészták mellé.
A botmixer használata előtt hagyd a mártást kissé kihűlni, hogy elkerüld a fröcskölést. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.