Jalapeños gyümölcsös sörmártás tálalva

Jalapeños gyümölcsös sörmártás

A jalapeños gyümölcsös sörmártás az édes, csípős és füstös ízek különleges harmóniáját nyújtja. A bogyós gyümölcsök természetes édessége és a sör karakteres aromája tökéletesen kiegyensúlyozza a jalapeño csípősségét. Ez a mártás ideális grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez vagy akár tésztákhoz is. Képzeld el, ahogy a sör és jalapeño illata betölti a konyhát, miközben a gyümölcsök édessége lágyítja az ízeket. Ez a szósz nemcsak ízletes, de könnyen elkészíthető is, így bármely étkezést különlegessé tesz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
190 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 db Friss jalapeño paprika
200 ml Világos sör
150 g Vegyes bogyós gyümölcsök (málna, áfonya, eper)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
40 g Barnacukor
30 ml Almaecet
20 ml Olívaolaj
5 g
3 g Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a jalapeño paprikát magozd ki és aprítsd finomra, a fokhagymát és vöröshagymát hámozd meg és aprítsd finomra, a bogyós gyümölcsöket öblítsd le alaposan.

    A jalapeño magozásakor viselj kesztyűt, hogy elkerüld a bőr irritációját. A bogyós gyümölcsök közül választhatsz fagyasztottat is, de a friss gyümölcsök íze intenzívebb.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az aprított vöröshagymát, és párold 3-4 percig, amíg üveges lesz.

    Ne pirítsd a hagymát, csak párold, hogy ne égjen meg és keserű ízt adjon a mártásnak.

    3

    Add hozzá az aprított fokhagymát és jalapeñót, majd pirítsd további 2 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma és a jalapeño se égjen meg, mert az is keserű ízt eredményezhet.

    4

    Öntsd hozzá a sört, majd add hozzá a barnacukrot és az almaecetet. Keverd alaposan össze, amíg a cukor feloldódik.

    A sör típusa befolyásolja a mártás ízét. Világos sörrel lágyabb, míg barna sörrel karakteresebb ízt érhetsz el. Az almaecet egyensúlyozza az édes és csípős ízeket.

    5

    Add hozzá a vegyes bogyós gyümölcsöket, sót és borsot, majd keverd alaposan össze.

    A bogyós gyümölcsök közül választhatsz szezonális gyümölcsöket, vagy használhatsz fagyasztott vegyes bogyós gyümölcsöket is.

    6

    Forrald fel a mártást, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és főzd 15-20 percig, amíg a mártás besűrűsödik és az ízek összeérnek.

    A főzési idő függ a mártás kívánt sűrűségétől. Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz. Keverd meg időnként, hogy ne égjen le.

    7

    Kóstold meg a mártást, és ha szükséges, állítsd be az ízeket több cukorral az édességért vagy jalapeñóval a csípősebb ízért.

    Kóstoláskor vedd figyelembe, hogy a mártás íze hűlés közben változhat, ezért érdemes kissé intenzívebbre ízesíteni.

    8

    Hagyd kissé kihűlni, majd turmixold simára botmixerrel. Tálald grillezett húsok, sült zöldségek vagy tészták mellé.

    A botmixer használata előtt hagyd a mártást kissé kihűlni, hogy elkerüld a fröcskölést. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is.