Jalapeños paradicsomos lime chutney tálalva

Jalapeños paradicsomos lime chutney

A jalapeños paradicsomos lime chutney egy különleges fűszeres szósz, amely a mexikói és indiai chutneyk legjobb elemeit ötvözi. A paradicsom természetes édessége, a jalapeño csípőssége és a lime citrusos frissessége tökéletes egyensúlyt teremt. Ez a szósz kiválóan illik grillezett húsokhoz, sajtokhoz és sült zöldségekhez. Egy pikáns nyári grillpartin vagy egy egzotikus vacsorán is remek választás. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés extra mézzel vagy korianderrel megszórva.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
110 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Paradicsom
2 db Jalapeño paprika
50 ml Friss lime lé
1 tk. Lime héj (reszelt)
1 db Vöröshagyma
50 g Barnacukor
30 ml Almaecet
2 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér
1 tk. Füstölt paprika
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomot vágd kis kockákra, a jalapeño paprikát magozd ki és aprítsd fel finomra.

    A paradicsomot forrázd le és húzd le a héját a könnyebb emészthetőség érdekében.

    2

    A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért hámozd meg, majd aprítsd finomra.

    A gyömbért könnyebben hámozhatod meg egy kanállal, mint késsel. A finomra aprítás fontos a chutney textúrája miatt.

    3

    Egy közepes méretű lábosban közepes lángon melegítsd fel az almaecetet és a barnacukrot, kevergetve, amíg a cukor feloldódik.

    Az almaecet helyett használhatsz fehérborecetet is.

    4

    Add hozzá az aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért, majd párold 2-3 percig, amíg illatos lesz.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert keserű lesz.

    5

    Szórd bele a füstölt paprikát és a felaprított jalapeño paprikát, majd keverd alaposan el.

    A füstölt paprika helyett használhatsz csípős paprikát is, ha nincs otthon füstölt.

    6

    Add hozzá a felkockázott paradicsomot, majd főzd alacsony lángon 20-25 percig, hogy az ízek összeérjenek és besűrűsödjön.

    Időnként keverd meg, hogy ne égjen le.

    7

    Öntsd hozzá a frissen facsart lime levét és a reszelt lime héjat, majd keverd el alaposan.

    A lime-ot facsarás előtt görgesd át a pulton, így több levet tudsz kinyerni belőle. A lime héját csak a külső, zöld részét reszeld, a fehér alatta keserű lehet.

    8

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd főzd további 2 percig.

    Kóstold meg és ízesítsd a saját ízlésed szerint.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsok, sajtok vagy sült zöldségek mellé.

    A chutney hűtőben tárolva több napig is eláll.