Keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt. Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, és gyúrd sima tésztává. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A tészta akkor jó, ha nem ragad, de nem is túl száraz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet.
A jalapeñókat szeleteld vékony karikákra. A sajtot reszeld le, a fokhagymát reszeld le vagy zúzd össze.
A jalapeño csípősségétől függően használj többet vagy kevesebbet. Ha nem szereted a nagyon csípőset, távolítsd el a magokat és a belső ereket.
Keverd össze a sajtot a jalapeño szeletekkel, a fokhagymával és őrölt borssal. Ha savanyított jalapeñót használsz, itasd le róla a levet, hogy ne áztassa el a tölteléket.
Kóstold meg a tölteléket, és ízlés szerint adj hozzá még sót vagy borsot.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakad.
Hajtsd félbe a köröket, nyomd le a széleket villával vagy csavart mozdulattal. Fontos, hogy jól záródjon, különben kifolyhat a sajt.
A széleket nedvesítsd be egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.
Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire. Kend meg kevés vízzel vagy olajjal a tetejüket a szép aranybarna színért.
A tojássárgájával való kenés még szebb színt kölcsönöz.
Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig, amíg a tészta ropogós és aranybarna, a sajt pedig olvadt lesz belül.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a tészta.
Hagyd 5 percet hűlni, majd tálald melegen. Kiváló csípős, laktató snack önmagában vagy mártogatóssal.
A tejfölös-fokhagymás mártogatós remekül illik hozzá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.