Jalapeños sörös cheddar szósz tálban, nachos mellé tálalva

Jalapeños sörös cheddar szósz

A cheddar sajtszósz a klasszikus amerikai konyha egyik alapdarabja, de ez a jalapeños sörös változat egy igazi ízbomba. A sör mélyebb, malátás jegyeket ad a szósznak, míg a jalapeño enyhén csípős karaktert kölcsönöz neki. Ez az öntet tökéletes nachoshoz, sült krumplihoz vagy akár hamburgerhez is. Egy gyors és egyszerű módja annak, hogy feldobd az ételeidet egy selymes, fűszeres sajtmártással, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz!

Előkészület 5 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 15 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Cheddar sajt (reszelt)
150 ml Sör (világos vagy félbarna)
1 db Jalapeño paprika (aprított)
20 g Vaj
100 ml Tej
1 ek. Liszt
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
1 tk. Dijoni mustár
1 tk. Füstölt paprika
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes lábasban olvaszd meg a vajat közepes lángon.

    Ügyelj rá, hogy a vaj ne égjen meg, mert az befolyásolja a szósz ízét.

    2

    Add hozzá az aprított jalapeñót és a reszelt fokhagymát, majd pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű ízt ad a szósznak.

    3

    Szórd rá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd további 1 percig, hogy enyhén aranybarna legyen.

    Ez a rántás alapja. Fontos, hogy a lisztet alaposan elkeverd a vajjal, hogy ne legyen csomós a szósz.

    4

    Öntsd hozzá a sört fokozatosan, miközben kevergeted, hogy ne legyen csomós.

    A sör hozzáadásakor használj habverőt, hogy elkerüld a csomók kialakulását. Ha mégis csomós lenne, szűrd át a szószt.

    5

    Add hozzá a tejet, majd keverd bele a dijoni mustárt, a füstölt paprikát, a sót és a borsot.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint állítsd be. A füstölt paprika helyett használhatsz chilit is, ha csípősebbre szeretnéd.

    6

    Főzd közepes lángon 3-4 percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjön.

    Folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le az alja.

    7

    Fokozatosan adagold hozzá a reszelt cheddar sajtot, folyamatos keverés mellett, hogy szépen beleolvadjon.

    A sajtot lassan, kis adagokban add hozzá, hogy egyenletesen olvadjon el és ne legyen csomós.

    8

    Főzd további 2 percig, amíg a szósz teljesen sima és krémes lesz.

    Ne forrald a szószt, mert a sajt szétválhat.

    9

    Vedd le a tűzről, majd melegen tálald nachoshoz, sült krumplihoz vagy grillezett húsokhoz.

    A szósz gyorsan besűrűsödik, ezért azonnal tálald. Ha mégis besűrűsödne, adj hozzá egy kevés tejet.