Janssons frestelse extra tejszínnel, sajttal és pirított hagymával tálalva

Janssons frestelse extra tejszínnel

A Janssons frestelse egy hagyományos svéd étel, amelyet először az 1900-as évek elején kezdtek el készíteni. Az étel a családi ünnepeken és hétvégi ebédeken egyaránt népszerű. A krémes, tejszínes rakott étel sült krumpliból, hagymából, hínárból és sajtból készül, és fenséges ízélményt nyújt. Az ételt a svéd konyha szeretetreméltó klasszikusaként ismerték el, és ma már világszerte elterjedt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Sült krumpli
2 db Hagyma
200 g Annak hínár
250 ml Tejszín
200 ml Tej
100 g Sajt
1 tk.
0.5 tk. Bors
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát hámozd meg és apróra vágd. Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és pirítsd benne a hagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.

    A hagymát lassan pirítsd, hogy édesebb, karamellizált ízt kapjon.

    2

    A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sült krumplit hámozd meg és vágd hasábokra. Főzd elő a krumplit 5-10 percig, hogy még ropogósabb legyen.

    Ha szeretnéd gyorsítani a főzést, a krumplit előre felkockázhatod.

    3

    A sült krumplit keverd össze a pirított hagymával, a hínárral, majd add hozzá a tejszínt és a tejet. Sózd és borsozd ízlés szerint.

    A hínár intenzívebb ízt ad az ételnek, de ha nem szereted, helyettesítheted egy másik tenger gyümölcsével.

    4

    Öntsd az összes hozzávalót egy tűzálló edénybe, és szórd rá a reszelt sajtot. Tedd be a sütőbe 20-25 percre, amíg a sajt aranybarna és buborékolni kezd.

    A sajtnál választhatsz füstölt sajtot is, hogy egy kis extra ízt adj az ételnek.

    5

    A kész ételt tálald azonnal, és élvezd az ínycsiklandó, tejszínes és sajtos finomságot.

    A Janssons frestelse-t a legjobb frissen, melegen tálalni, hogy a sajt megolvadjon, és az étel még gazdagabb ízt kapjon.