A tonhalsteaket sózd, borsozd, majd forró serpenyőben mindkét oldalát süsd 30-45 másodpercig – így a belseje nyers, a külseje pirult marad (tataki stílus). Ezután vágd vékony szeletekre. A daikon retket, sárgarépát és uborkát vékony csíkokra szeleteld.
A tonhal legyen szobahőmérsékletű sütés előtt, így egyenletesebben fog sülni. A serpenyő legyen nagyon forró, hogy a tonhal azonnal kérget kapjon. A zöldségeket julienne-re vágd a szép tálalás érdekében.
Egy kis edényben keverd össze a szójaszószt és reszelt gyömbért. Ez lesz a szója-gyömbér máz, amit majd a tonhalra csepegtetsz. Keverd külön tálban a majonézt és wasabi pasztát a csípős öntethez.
A szójaszósz-gyömbér mázhoz használhatsz kevés mirint is az édesebb ízért. A wasabi paszta mennyiségét ízlés szerint adagold.
Gőzöld meg a bao bunokat bambuszgőzölőben vagy fém szűrőn keresztül, lefedve, 6-8 percig. A megfelelő puhaság eléréséhez ne nyisd ki a fedőt főzés közben!
Ha nincs bambuszgőzölőd, használhatsz egy fém szűrőt egy lábas fölött. Fontos, hogy a bunok ne érjenek a vízhez. A gőzölési idő függ a bunok méretétől és vastagságától, ellenőrizd, hogy teljesen átmelegedtek-e.
Óvatosan nyisd szét a meleg bao bunokat, és alulra helyezz egy kis adag retket, uborkát és sárgarépát. Ezek frissítik és roppanósabbá teszik az ételt.
A zöldségeket előre elkészítheted, hogy gyorsabban menjen az összeállítás.
Tedd a zöldségekre a szeletelt tataki tonhalat. Locsold meg szója-gyömbér mázzal, majd csorgasd meg a wasabis majonézzel. Tipp: a tonhalat tálalás előtt hűtve is kínálhatod, ha friss hatást szeretnél.
A tonhalat ne locsold meg túl sok mázzal, mert elázhat a bun. Ha hűtött tonhallal készíted, a bunokat is hűtsd le egy kicsit tálalás előtt.
Szórd meg aprított zöldhagymával és fekete szezámmaggal a tetejét. Ez nemcsak látványos, de kellemes íz- és állagbeli kontrasztot is ad.
A szezámmagot enyhén megpiríthatod serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze.
Tálald azonnal! Ez a bao akkor a legfinomabb, ha a tészta puha és meleg, a tonhal pedig langyos vagy enyhén hűtött. Mellé ajánlott egy pohár hideg zöld tea vagy sake.
A bao bunokat közvetlenül tálalás előtt gőzöld meg, hogy ne száradjanak ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.