Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
Érdemes a lisztet átszitálni, hogy a stollen tésztája könnyebb legyen.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vaj ne legyen túl forró, csak olvasztott. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tésztát letakarva, meleg helyen kelesszük, hogy ne száradjon ki. A keléshez ideális hőmérséklet 25-28°C.
A kandírozott narancshéjat, mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát érdemes rumba áztatni előtte, hogy még ízletesebb legyen. A kandírozott narancshéjat apróra vágjuk, hogy könnyebben eloszoljon a tésztában.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
A pihentetés alatt a stollen még egy kicsit megkel.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
A sütőt előmelegítsük, hogy a stollen egyenletesen süljön. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent érdemes teljesen kihűlni hagyni, mielőtt megszórjuk porcukorral, különben a porcukor elolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.