Kanelbulle áfonyával, frissen sütve

Kanelbulle áfonyával

A kanelbulle, más néven svéd fahéjas csiga, az egyik legismertebb és legnépszerűbb svéd sütemény. Az áfonyával készült változata egy igazán különleges élményt kínál, amely ötvözi a klasszikus fahéjas ízeket az áfonya frissességével. A kanelbulle különlegessége abban rejlik, hogy a tésztája puha és levegős, míg a belseje édes és fűszeres, amit az áfonya íze tesz még gazdagabbá. Ez a sütemény tökéletes választás bármelyik alkalomra, különösen reggelire vagy délutáni teához.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Búzaliszt
250 ml Tej
100 g Cukor
7 g Száraz élesztő
1 tk.
1 db Tojás
75 g Olvasztott vaj
100 g Körömnyi áfonya
2 tk. Fahéj
50 g Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosra melegítjük, majd belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni 5-10 percig.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos hőmérséklet a legideálisabb.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd a tésztát simára és rugalmasra, majd takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 1 órán át, amíg a tészta megkel.

    A tésztát ne hagyd túl keményre, de ne is legyen túl lágy. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre, és nyújtsd ki egy téglalap alakúra. A tészta felületét kend meg az olvasztott vajjal, majd szórd meg fahéjjal és barna cukorral.

    A tészta kinyújtása közben ügyelj rá, hogy ne nyújtsd túl vékonyra, mert a tészta a pörkölés során összemegy egy kicsit.

    4

    Szórd az áfonyát egyenletesen a tésztára, majd tekerd fel, mint egy piskótát, és vágd fel 3-4 cm vastag darabokra.

    A friss áfonya mellett nyugodtan használhatsz fagyasztott áfonyát is, de figyelj arra, hogy a fagyasztott gyümölcs ne engedjen túl sok levet.

    5

    A kanelbullékat helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyd őket 30 percig pihenni, hogy újra megkeljenek. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A tészta ismételt pihentetése segíti a formázást és biztosítja a könnyed, levegős állagot.

    6

    Süsd a bunyókat 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sülnek. Ha kész, hagyd őket pár percig hűlni, majd tálald frissen.

    A kanelbulle-k frissen a legfinomabbak, de másnap is puha marad, ha jól lezárod őket.