Kanelbulle dióval, friss és édes, fahéjas tésztával

Kanelbulle dióval

A Kanelbulle, vagyis a svéd fahéjas csiga, a svéd pékségek legnépszerűbb terméke. Az eredeti változat fahéjas töltelékkel készül, de a dióval készült változat különleges ízvilágot ad neki. A Kanelbulle hagyományosan a svéd \'fika\' részeként szolgál, ami egy svéd kávézási hagyomány. Az édes, puha tészta és a ropogós diók egyensúlya minden falatban elvarázsol.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
100 g Cukor
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
1 tk.
1 db Tojás
75 g Olvasztott vaj
100 g Dió
1 tk. Fahéj
50 g Barna cukor
1 ek. Tej a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg egy tálban, és add hozzá az élesztőt, valamint a cukrot. Keverd el, és hagyd pihenni 10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert akkor elpusztulhat az élesztő.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kis lisztet, hogy könnyebben formálható legyen.

    3

    Fedd le a tálat, és hagyd pihenni 1-1,5 órán át, amíg a tészta duplájára nő.

    A tészta meleg helyen gyorsabban kel meg. Ha nincs túl meleg hely, a sütőt is használhatod egy kis hőmérsékletűre állítva.

    4

    A tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki egy kb. 40x30 cm-es téglalap alakúra.

    A tészta nyújtásakor ügyelj rá, hogy ne legyen túl vékony, hogy jól megtartsák a tölteléket.

    5

    A töltelékhez keverd össze a barna cukrot, fahéjat és a durvára vágott diót. Ezt a keveréket oszd el egyenletesen a tészta tetején.

    Ha szeretnéd, a diót előtte egy serpenyőben piríthatod, hogy még intenzívebb ízt kapjon.

    6

    Ezután szorosan tekerd fel a tésztát, majd vágd fel 12 egyenlő részre. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl szorosak.

    A felvágásnál használj éles kést, hogy a tészta ne ragadjon.

    7

    Fedd le a tepsit egy konyharuhával, és hagyd pihenni 20-30 percig, hogy a tészták megkeljenek.

    Ezeket a kis pihentetési időket sose hagyd ki, mert segítenek abban, hogy a kelt tészta puha és könnyed legyen.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, majd kend meg a tésztákat egy kevés tejjel. Süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési időt mindig ellenőrizd, mert a sütő hőmérséklete eltérhet. A tészta akkor kész, ha szépen megpirul.

    9

    Hagyd őket egy kicsit hűlni, majd tálald melegen.

    A friss Kanelbulle mindig a legfinomabb, mert kívül ropogós, belül puha.