Kanelbulle karamellás töltelékkel, friss és ínycsiklandó fahéjas tekercsek

Kanelbulle karamellás töltelékkel

A Kanelbulle a svéd konyha egyik legismertebb és legfinomabb süteménye, amely a világ számos pontján népszerű. A karamellás változat egy különleges twistet ad a hagyományos fahéjas tekercseknek, a gazdag karamellás töltelékkel. Az eredeti receptet a svédek a ‘fika’ szünetek alkalmával élvezik, amikor kávéval és süteménnyel pihenik ki a nap fáradalmait. A karamellás töltelék gazdag és édes ízt ad, ami tökéletesen kiegészíti a fahéj fűszeres aromáját, így egy igazi élvezetet nyújt minden falat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
100 g Cukor
25 g Élesztő
250 ml Tej
1 db Tojás
100 g Vaj
0.5 tk.
100 g Karamellás szirup
50 g Karamellás cukor
2 tk. Cinnamon (fahéj)
1 ek. Tej a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosra melegítjük, majd feloldjuk benne az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felhabosodjon.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Langyos víz ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejet.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg meg nem duplázódik.

    A kelesztéshez meleg helyet válassz, például a sütőbe, alacsony hőmérsékleten.

    4

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki téglalap alakúra.

    A tészta nyújtásakor ügyelj arra, hogy ne legyen túl vastag, mert így nem fognak jól feltekerni.

    5

    Keverd össze a karamellás szirupot, a karamellás cukrot és a fahéjat. Kend meg egyenletesen a tésztát a karamellás töltelékkel.

    A karamellás tölteléknek simának és könnyen kenhetőnek kell lennie. Ha túl sűrű, egy kis tejet adhatunk hozzá.

    6

    A tésztát tekerd fel szorosan, majd vágd fel 3-4 cm-es darabokra, hogy kis tekercseket kapj.

    A tekercsek legyenek egyenletesek, hogy szépen megsüljenek.

    7

    Tedd a tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd pihenni 20-30 percig, hogy még jobban megkeljenek.

    A pihentetés segít abban, hogy a tészták szépen megemelkedjenek a sütés során.

    8

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A pihentetés után kend meg a tekercseket egy kevés tejjel, és süsd őket 15-20 percig, amíg aranybarna és ropogósak lesznek.

    A sütés során figyeld a tekercseket, hogy ne égjenek meg. Ha kell, tedd rá alufóliát.

    9

    Miután a kanelbullek megsültek, hagyd őket hűlni, majd tálald melegen, hogy a karamellás töltelék kellemesen lágy maradjon.

    A frissen sült kanelbullek a legfinomabbak, így érdemes még melegen tálalni őket.