Kanelbulle mazsolával, frissen sült fahéjas csiga

Kanelbulle Mazsolával

A Kanelbulle egy klasszikus svéd péksütemény, amely a skandináv konyha egyik legismertebb édessége. A mazsolás változata különleges ízt ad a hagyományos fahéjas csigának. Az édesség különösen népszerű a reggelik vagy uzsonnák során, és a svéd kávézókban gyakran találkozhatunk vele. A Kanelbulle története a 19. századig nyúlik vissza, és azóta is meghatározó része a svéd gasztronómiának.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Cukor
1 tk.
25 g Élesztő
250 ml Tej
75 g Vaj
1 db Tojás
100 g Mazsola
2 tk. Fahéj
50 g Cukor a töltelékhez
50 g Vaj a töltelékhez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet melegítsd meg, majd oldd fel benne az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig pihenni.

    A tej ne legyen túl forró, hogy ne öljük meg az élesztőt, körülbelül 37°C legyen.

    2

    A lisztet szitáld át, majd add hozzá a sót és a cukrot. Keverd össze, és add hozzá a felfuttatott élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat.

    A tészta akkor lesz megfelelő, ha rugalmas és enyhén ragadós, de nem túl puha.

    3

    Gyúrd a tésztát simára, majd takard le és hagyd kelni 1-1,5 órán át, amíg a térfogata duplájára nő.

    A tészta a megfelelő állagot akkor éri el, ha nem ragad a kezedhez, és szépen elválik az edény falától.

    4

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki egy téglalap alakúra, majd kend meg olvasztott vajjal. Szórd rá a fahéjat, cukrot és a mazsolát.

    Ha szereted, a mazsolát előzőleg egy kicsit beáztathatod vízben, hogy puhább legyen.

    5

    A tésztát szorosan tekerd fel, majd vágd 3-4 cm széles darabokra. Helyezd a darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tészta feltekerésekor ügyelj arra, hogy ne legyen túl laza, mert a kanelbulle nem fog jól összeállni.

    6

    Hagyd pihenni 30 percig, majd kend meg tojásos tejjel, hogy szép fényt adjon neki a sütés után.

    A tojásos tej segít, hogy a péksütemények teteje szép aranybarna legyen.

    7

    Süsd előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 percig, amíg a kanelbulle aranybarnára sül.

    A sütő idő alatt ne nyisd ki túl gyakran a sütőt, mert a hőmérséklet ingadozása miatt nem sül egyenletesen.

    8

    Miután elkészült, hagyd hűlni egy kicsit, majd tálald melegen.

    A legfinomabb akkor, ha frissen tálalod, de egy nap után is kiváló reggelire vagy uzsonnára.