Kanelbulle vaníliás töltelékkel, friss és aranybarnára sült fahéjas csigák

Kanelbulle vaníliás töltelékkel

A Kanelbulle a svéd konyha egyik legismertebb édessége, amelyet gyakran készítenek reggelire vagy uzsonnára. Az alap tészta élesztővel készül, majd vaníliás és fahéjas töltelékkel fűszerezik. A svéd háztartásokban gyakran fogyasztják, és a Kanelbulle a svéd fika, a kávészünet elengedhetetlen része. Ez a finom csiga tökéletes kiegészítője egy kellemes reggelinek vagy délutáni kávézásnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 20 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
25 g Élesztő
50 g Cukor
200 ml Tej
100 g Vaj
1 db Tojás
1 tk.
10 g Vaníliás cukor
1 tk. Cinnamon
2 ek. Tej a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben oldd fel az élesztőt, majd adj hozzá egy kanál cukrot és egy kevés lisztet. Keverd el és hagyd pihenni 10 percig, hogy felfusson.

    A langyos tej segít az élesztőnek aktiválódni, ne legyen túl forró, mert megöli az élesztőt!

    2

    A lisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá a sót, cukrot, tojást és a vaníliás cukrot. A felfuttatott élesztőt öntsd hozzá, és kezd el összegyúrni a tésztát. A tészta akkor jó, ha puha és enyhén ragadós.

    Ha túl száraznak tűnik a tészta, adj hozzá még egy kevés langyos tejet!

    3

    Ha a tészta összeállt, add hozzá a megolvasztott vajat, és gyúrd tovább, amíg sima és rugalmas lesz. Hagyjuk pihenni egy meleg helyen, letakarva, körülbelül 1 órát, hogy a tészta megkeljen.

    A pihenési idő alatt a tészta szépen megkel és könnyebben dolgozhatóvá válik.

    4

    A megkelt tésztát borítsd ki egy enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsd ki 1 cm vastagra. Készítsd elő a tölteléket: keverd össze a vaníliás cukrot és a fahéjat.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, hogy a Kanelbulle szép és puha maradjon.

    5

    A kinyújtott tésztát kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg egyenletesen a vaníliás-cukros fahéjjal.

    Ha szeretnéd, még egy kis cukrot is szórhatsz a töltelékhez, hogy édesebb legyen.

    6

    A tésztát hajtsd fel, és vágd egyenlő csíkokra. Minden csíkot tekerj fel, hogy kis hengereket kapj, majd formázd meg a kerek Kanelbulle-ket.

    Használj éles kést a tészta vágásához, hogy a csíkok ne ragadjanak össze.

    7

    Helyezd a Kanelbulle-ket sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd őket pihenni 15 percig, hogy a tészta ismét kicsit megkeljen.

    Ez a pihenési idő segít abban, hogy a tészta könnyű és puha legyen a sütés után.

    8

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A Kanelbulle-ket kend meg tejjel, majd süsd őket 15-20 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz a külsejük.

    Ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőmérsékletet, hogy belül is átsüljenek.

    9

    Miután megsültek, hagyd őket egy kicsit hűlni, majd tálald frissen, és élvezd a vaníliás, fahéjas illatot!

    Tálald frissen, és ha szeretnéd, egy kevés porcukorral is megszórhatod őket.