Vegán kanelbulle, fahéjas csiga növényi alapanyagokkal készítve

Kanelbulle vegán változatban

A klasszikus svéd fahéjas csiga, a kanelbulle, a vegán konyha egyik kihagyhatatlan péksüteményévé is válhat – hiszen a puha tészta és a fahéjas töltelék ízvilága állati eredetű hozzávalók nélkül is tökéletesen megállja a helyét. A svéd konyha tradicionális süteményei közül talán ez a legismertebb, amelyet a svédek külön ünnepnapon is megemlékezve sütnek – október 4-én. A növényi tej és margarin használatával ez a recept mindenki számára elérhető, aki egészségtudatosabban vagy etikusabban szeretne étkezni. Egy csésze forró kávé vagy tea mellé, reggelire vagy uzsonnára is tökéletes választás.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 43 perc
2280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Finomliszt
250 ml Növényi tej (pl. mandulatej)
25 g Friss élesztő
75 g Kristálycukor
1 tk.
75 g Vegan margarin
2 tk. Fahéj
50 g Barnacukor
50 g Vegan margarin (töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a növényi tejet, majd morzsold bele az élesztőt, és adj hozzá 1 evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habosodni kezd.

    A növényi tej ne legyen túl forró, mert elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a langyos élesztős tejet és az olvasztott vegán margarint. Gyúrd lágy tésztává.

    Ne adj hozzá túl sok lisztet, a tészta kissé ragacsos lehet, de ne legyen folyós.

    3

    Letakarva keleszd meleg helyen kb. 45 percig, amíg a tészta duplájára nő.

    A kelesztéshez a sütőt melegítheted 30°C-ra, hogy állandó hőmérsékletet biztosíts.

    4

    Készítsd el a tölteléket: keverd össze a puha vegán margarint, barnacukrot és fahéjat egy sima masszává.

    A margarint ne olvaszd teljesen, csak lágyítsd meg, hogy könnyen kenhető legyen.

    5

    A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagra. Kend meg a fahéjas krémmel.

    Egy spatulával vagy kiskanállal tudod legkönnyebben eloszlatni a tölteléket.

    6

    Tekerd fel, majd vágd 2 cm-es szeletekre. Helyezd őket sütőpapíros tepsire, és keleszd további 20 percig.

    Tarts kellő távolságot közöttük, mert sütés közben megdagadnak.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Süsd a csigákat 15–18 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.

    Ha szereted a ropogósabb kérget, süsd 1–2 perccel tovább.

    8

    Langyosan vagy teljesen kihűlve tálald. Porcukorral megszórva is kínálhatod.

    Tároláshoz légmentesen záródó dobozban akár 3 napig is friss marad.