Káposztás krémleves tálalva

Káposztás krémleves

A káposztás krémleves egy ritkábban készített, mégis igazán különleges fogás, amely a tradicionális káposztás ételek ízvilágát selymes, krémes formában hozza el az asztalra. A magyar konyhában a káposzta alapélelmiszer, leginkább savanyítva kerül az ételekbe, ám ez a recept friss, fűszeres oldalát mutatja meg. A köménymag klasszikus párosítás a káposztával, a tejszín pedig lágyítja és harmonizálja az ízeket. Tipp: pirított rozskenyérrel tálalva igazán autentikus élményt nyújt!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
210 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Fejes káposzta
1 db Burgonya
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
1 l Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Köménymag (őrölt vagy egész)
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát vágd vékony csíkokra, a burgonyát, vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, majd kockázd fel vagy aprítsd.

    A káposztát minél vékonyabbra vágd, hogy hamarabb megpuhuljon.

    2

    Egy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a hagymát 2-3 perc alatt közepes lángon.

    A hagymát ne pirítsd, csak párold, hogy édesebb íze legyen.

    3

    Add hozzá a fokhagymát és a köménymagot, majd pirítsd 1 percig, hogy az ízek felszabaduljanak.

    A köménymag pirítása fokozza az ízét.

    4

    Add hozzá a káposztát és a burgonyát, keverd át, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel.

    Ha nincs zöldségalaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad.

    5

    Főzd közepes lángon kb. 20 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    Főzés közben néha keverd meg, nehogy leégjen az alja.

    6

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd simára. Ha túl sűrű, kevés alaplével hígíthatod.

    Pürésítéskor óvatosan dolgozz, mert a forró leves fröccsenhet.

    7

    Add hozzá a tejszínt, sózd, borsozd ízlés szerint, és melegítsd 1-2 percig. Ne forrald újra.

    A tejszínt alacsony lángon melegítsd, hogy ne csapódjon ki.

    8

    Tálaláskor megszórhatod kevés őrölt köménnyel vagy pirított kenyérkockával.

    A pirított kenyérkockák ropogós textúrát adnak a levesnek.