Mosd meg az uborkát, és hámozd meg vékonyan, majd reszeld le finom reszelőn.
Érdemes a kígyóuborkát használni, mert annak vékonyabb a héja és kevesebb a magja.
A reszelt uborkát enyhén sózd meg, és hagyd állni 5 percig, hogy levet engedjen. Ezután alaposan nyomkodd ki a felesleges nedvességet.
A kinyomkodás nagyon fontos, mert különben a mártás túl vizes lesz.
Aprítsd fel a friss kaprot, és reszeld le a fokhagymát.
A kaprot érdemes apróra vágni, hogy egyenletesen eloszoljon a mártásban. A fokhagymát is nagyon finomra reszeld, vagy zúzd össze.
Egy közepes tálban keverd össze a tejfölt, az olívaolajat, a citromlevet, a reszelt fokhagymát és a kaprot.
Használhatsz görög joghurtot is a tejföl helyett a könnyebb verzióért. A citromlé mennyiségét ízlés szerint állítsd be.
Add hozzá a kinyomkodott uborkát a tejfölös keverékhez, és alaposan keverd össze.
Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót, borsot, vagy egy kevés citromlevet a még frissebb ízért.
Ízesítsd a mártást sóval és borssal ízlés szerint, majd hűtsd le legalább 15 percre, hogy az ízek összeérjenek.
Kóstold meg a mártást, és ha szükséges, adj hozzá még citromlevet vagy kaprot. A hűtés segít, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Tálald frissen, például grillezett húsok, halak vagy saláták mellé. Hűtőben légmentesen tárolva 2-3 napig eláll.
A mártást tálalás előtt érdemes még egyszer átkeverni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.