Kapros uborkamĂĄrtĂĄs tĂĄlalva

Kapros uborkamĂĄrtĂĄs

A kapros uborkamĂĄrtĂĄs a magyar konyha egyik kedvelt, nyĂĄri fogĂĄsokhoz tökĂ©letesen illeszkedƑ eleme. Az uborka frissĂ­tƑ Ă­ze Ă©s a kapor aromĂĄs frissessĂ©ge egy könnyƱ, krĂ©mes mĂĄrtĂĄsban talĂĄlkozik. Eredetileg a vidĂ©ki konyhĂĄkban vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©, ahol az alapanyagok egyszerƱsĂ©ge Ă©s termĂ©szetessĂ©ge kerĂŒlt elƑtĂ©rbe. Ez a mĂĄrtĂĄs tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs grillezett hĂșsok, halak vagy könnyed salĂĄtĂĄk mellĂ©, Ă©s gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ akĂĄr hĂ©tköznapi, akĂĄr ĂŒnnepi alkalmakkor.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 15 perc
100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1 db Uborka
⭕ 200 ml Tejföl
⭕ 10 g Friss kapor
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 ml CitromlĂ©
⭕ 15 ml Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg az uborkĂĄt, Ă©s hĂĄmozd meg vĂ©konyan, majd reszeld le finom reszelƑn.

    Érdemes a kĂ­gyĂłuborkĂĄt hasznĂĄlni, mert annak vĂ©konyabb a hĂ©ja Ă©s kevesebb a magja.

    2

    A reszelt uborkåt enyhén sózd meg, és hagyd ållni 5 percig, hogy levet engedjen. Ezutån alaposan nyomkodd ki a felesleges nedvességet.

    A kinyomkodĂĄs nagyon fontos, mert kĂŒlönben a mĂĄrtĂĄs tĂșl vizes lesz.

    3

    Aprítsd fel a friss kaprot, és reszeld le a fokhagymåt.

    A kaprot Ă©rdemes aprĂłra vĂĄgni, hogy egyenletesen eloszoljon a mĂĄrtĂĄsban. A fokhagymĂĄt is nagyon finomra reszeld, vagy zĂșzd össze.

    4

    Egy közepes tålban keverd össze a tejfölt, az olívaolajat, a citromlevet, a reszelt fokhagymåt és a kaprot.

    Hasznålhatsz görög joghurtot is a tejföl helyett a könnyebb verzióért. A citromlé mennyiségét ízlés szerint ållítsd be.

    5

    Add hozzå a kinyomkodott uborkåt a tejfölös keverékhez, és alaposan keverd össze.

    KĂłstold meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g sĂłt, borsot, vagy egy kevĂ©s citromlevet a mĂ©g frissebb Ă­zĂ©rt.

    6

    ÍzesĂ­tsd a mĂĄrtĂĄst sĂłval Ă©s borssal Ă­zlĂ©s szerint, majd hƱtsd le legalĂĄbb 15 percre, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    KĂłstold meg a mĂĄrtĂĄst, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g citromlevet vagy kaprot. A hƱtĂ©s segĂ­t, hogy az Ă­zek jobban összeĂ©rjenek.

    7

    TĂĄlald frissen, pĂ©ldĂĄul grillezett hĂșsok, halak vagy salĂĄtĂĄk mellĂ©. HƱtƑben lĂ©gmentesen tĂĄrolva 2-3 napig elĂĄll.

    A mĂĄrtĂĄst tĂĄlalĂĄs elƑtt Ă©rdemes mĂ©g egyszer ĂĄtkeverni.