Melegítsd fel a tejet langyosra, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni körülbelül 10 perc alatt.
A tejnek tényleg csak langyosnak szabad lennie, különben az élesztő nem fog felfutni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összeáll a tészta.
Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejet.
Inkább lisztezz többször keveset, minthogy egyszerre sokat adj hozzá.
Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy órát, amíg a duplájára nem nő.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy ne száradjon ki a tészta.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkformázóval szaggass ki köröket.
A kiszaggatott tésztát ne gyúrd össze újra, mert keményebb lesz.
Hagyd a kiszaggatott fánkokat még 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Takard le a fánkokat kelés közben, hogy ne száradjanak ki.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban melegítsd fel az olajat körülbelül 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy ne hűtsék le az olajat.
Ha túl sok fánkot teszel egyszerre az olajba, leesik a hőmérséklete és a fánkok megszívják magukat olajjal.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
A fánkokat sütés közben egyszer forgasd meg.
A karamell készítéséhez egy lábasban olvaszd meg a cukrot közepes lángon, amíg borostyánszínű nem lesz. Ezután óvatosan öntsd hozzá a meleg tejszínt, és keverd folyamatosan.
A cukrot ne keverd olvadás közben, csak a lábast rázogasd.
Adj hozzá vaníliakivonatot, és keverd addig, amíg sima és selymes karamell nem lesz belőle.
Egy csipet só is kiemeli a karamell ízét.
Mártsd a kihűlt fánkok tetejét a karamellbe, majd hagyd őket egy rácson, hogy a bevonat megszilárduljon.
Ha a karamell túl sűrű lenne, egy kevés tejszínnel hígíthatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.