Karamellizált almás-diós ravioli tálalva

Karamellizált almás-diós ravioli

A karamellizált almás-diós ravioli egy igazán különleges desszert, amely az olasz ravioli hagyományait ötvözi az őszi almás pite gazdag ízvilágával. A karamellizált alma puha, édes és fűszeres, míg a darált dió ropogós textúrát és mélyebb ízt ad az ételnek. A mézes öntet még tovább fokozza az édes-fűszeres harmóniát, amely tökéletesen illeszkedik az őszi és téli időszak hangulatához. Egy csésze forró tea vagy egy pohár desszertbor mellé tálalva válik igazán felejthetetlenné.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
610 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
2 db Tojás
20 ml Víz
1 csipet
150 g Alma
50 g Darált dió
40 g Barnacukor
1 tk. Őrölt fahéj
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Citromhéj (reszelt)
30 g Olvasztott vaj
100 ml Tejszín
20 ml Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld át a lisztet egy nagy tálba, adj hozzá egy csipet sót, majd készíts a közepébe egy mélyedést. Üsd bele a tojásokat, és lassan dolgozd össze a tésztát. Szükség szerint adj hozzá egy kevés vizet, hogy rugalmas legyen.

    A liszt átszitálása azért fontos, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A vizet apránként adagold, nehogy túl lágy legyen a tészta.

    2

    Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg sima és elasztikus lesz. Csomagold fóliába és hagyd pihenni 30 percig.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad, és könnyen formázható. A pihentetés alatt a tészta megnyugszik, és könnyebben nyújtható lesz.

    3

    A töltelékhez hámozd meg és aprítsd fel az almát, majd egy serpenyőben olvasztott vajon karamellizáld barnacukorral, fahéjjal és vanília kivonattal, amíg aranybarna és puha nem lesz.

    A töltelékhez használhatsz más gyümölcsöt is, például körtét vagy szilvát. A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliás cukrot is.

    4

    Vedd le a tűzről az almát, és keverd hozzá a darált diót és a reszelt citromhéjat.

    A dió helyett használhatsz más olajos magot is, például mandulát vagy mogyorót. A citromhéj frissességet ad a tölteléknek.

    5

    Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, majd egyenletesen kanalazz kis adagokat az almás-diós töltelékből az egyik felére, megfelelő távolságban egymástól.

    A tészta legyen nagyon vékony, hogy a ravioli finom legyen. A töltelék ne legyen túl sok, mert kifolyhat főzés közben.

    6

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd egy derelyevágóval vagy késsel vágd ki a raviolikat. A széleket jól nyomkodd össze, hogy ne folyjon ki a töltelék főzés közben.

    A széleket nedvesítsd be egy kis vízzel, hogy jobban összetapadjanak. A derelyevágóval szebb formájú raviolikat készíthetsz.

    7

    Forralj egy nagy lábosban vizet, és enyhén sózd meg. Dobd bele a raviolikat, majd főzd őket 3-4 percig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.

    A vizet ne sózd túl, mert a ravioli is sós. A raviolikat óvatosan dobd a vízbe, nehogy összeragadjanak.

    8

    Szűrd le a raviolikat, majd egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és óvatosan forgasd át benne a tésztát, hogy enyhén karamellizálódjon.

    A vajat ne égesd meg. A raviolikat óvatosan forgasd, nehogy eltörjenek.

    9

    Tálaláskor locsold meg mézzel, és szórd meg egy kevés darált dióval. Melegen fogyaszd!

    A méz helyett használhatsz juharszirupot is. A dió helyett használhatsz más olajos magot is.