A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt átszitálása lazábbá teszi a tésztát.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
Meleg helyen kelesszük, így gyorsabban megkel.
A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben közepes lángon olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymát, és lassan pirítjuk.
A lassú pirítás segít, hogy a hagyma édesebb legyen.
Amikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a barnacukrot és a balzsamecetet, majd folytatjuk a pirítást, amíg a hagyma karamellizálódik és mélybarna színt kap.
Vigyázzunk, hogy a cukor ne égjen meg.
A fokhagymát apróra vágjuk, és a karamellizált hagymához keverjük. Hozzáadjuk a frissen aprított kakukkfüvet és a fekete borsot.
A fokhagymát ne pirítsuk túl, mert keserű lesz.
A mozzarellát és a füstölt sajtot lereszeljük, majd összekeverjük a karamellizált hagymás keverékkel.
Használhatunk más sajtokat is ízlés szerint.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tészta ne legyen túl vékony, mert elszakadhat.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, különben kifolyik sütés közben.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A széleket kenjük meg egy kis vízzel vagy tojással, hogy jobban tapadjanak.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett olívaolajjal is lekenhetjük.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a színt!
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés azért fontos, hogy a forró töltelék kicsit hűljön, és ne égesse meg a szánkat. A tálalás előtt szórhatsz rá friss petrezselymet vagy bazsalikomot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.