Kardamomos perec tálalva

Kardamomos perec

A kardamomos perec egy különleges magyar édesség, amely a kardamom fűszeres ízét ötvözi a kelt tészta puhaságával és a fahéjas cukor édességével. A kardamom egy olyan fűszer, amely édes és fűszeres ízével igazán különlegessé teszi ezt a perecet. Képzeld el, ahogy a frissen sült kardamomos perec illata betölti a konyhát, miközben a kardamom és a sült cukor meleg aromája körülölel. Ez az édesség ideális választás családi összejövetelekhez, ünnepekre vagy egy kellemes délutáni tea mellé. A kardamom különleges aromája, amit a süteményben megtalálunk, a legjobb módja annak, hogy a hétköznapokat egy kis varázslattal tegyük szebbé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
5 g
80 g Vaj
1 db Tojás
1 cs. Kardamom
30 g Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen forró, csak langyos, különben az élesztő elpusztul. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a kardamomot. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan. A tésztát alaposan dagaszd, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, így a perecek könnyűek és levegősek lesznek.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki. A meleg hely segíti a kelést.

    4

    Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.

    A tésztadarabokat mérlegen is kimérheted, hogy a perecek egyforma méretűek legyenek.

    5

    Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a perecek még könnyebbek és puhábbak legyenek.

    6

    Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.

    A tojás segít, hogy a cukor jobban rátapadjon, és szép fényes legyen a perecek teteje. A barna cukor helyett használhatsz nádcukrot is.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.

    Figyeld a pereceket sütés közben, mert a sütési idő függ a sütő típusától. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    8

    Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A kardamom fűszeres íze és a karamellizált cukor tökéletes párosítást alkot.

    A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a perecek alja elázzon. Frissen a legfinomabbak!