Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.
A tej ne legyen forró, csak langyos, különben az élesztő elpusztul. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a kardamomot. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan. A tésztát alaposan dagaszd, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, így a perecek könnyűek és levegősek lesznek.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki. A meleg hely segíti a kelést.
Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.
A tésztadarabokat mérlegen is kimérheted, hogy a perecek egyforma méretűek legyenek.
Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.
Ez a második kelesztés segít, hogy a perecek még könnyebbek és puhábbak legyenek.
Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.
A tojás segít, hogy a cukor jobban rátapadjon, és szép fényes legyen a perecek teteje. A barna cukor helyett használhatsz nádcukrot is.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.
Figyeld a pereceket sütés közben, mert a sütési idő függ a sütő típusától. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A kardamom fűszeres íze és a karamellizált cukor tökéletes párosítást alkot.
A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a perecek alja elázzon. Frissen a legfinomabbak!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.