Karjalanpiirakka spenótos töltelékkel, frissen sülve

Karjalanpiirakka spenótos töltelékkel

A Karjalanpiirakka, vagyis Karelian Pie, egy híres finn étel, amely a finn konyha egyik legismertebb fogása. Az étel a Karelia régióból származik, és eredetileg rizses és tojásos töltelékkel készült. Az idő múlásával különböző töltelékekkel készült változatok jelentek meg, és az egyik legnépszerűbb változat a spenótos töltelék. Ez az étel nemcsak finom, hanem egészséges is, mivel a spenót gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Tészta (karjalanpiirakka tészta)
300 g Spenót
100 ml Tej
2 ek. Vaj
100 g Rizs
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás
1 csipet
1 csipet Bors
1 ek. Dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst főzd meg előre, majd hagyd kihűlni. Ez segít abban, hogy a töltelék ne legyen túl folyós.

    A rizs ne legyen túl puha, mivel a karjalanpiirakka tölteléke sűrűbb legyen.

    2

    A spenótot öblítsd át és párold meg egy serpenyőben, majd vágd fel apróra. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágd, és pirítsd meg egy kis vajban, amíg üvegesek nem lesznek.

    A spenótot csak addig párold, amíg összeesik, ne hagyd túl sokáig a tűzön, hogy megőrizze színét és tápanyagtartalmát.

    3

    A rizst keverd össze a párolt spenóttal, a vajjal, és ízesítsd sóval, borssal. Ha szeretnéd, adj hozzá egy kis diót a töltelékhez, hogy extra ízt adjon.

    A dió egy enyhe ropogósságot és gazdag ízt ad a tölteléknek. Ha nem szereted, el is hagyhatod.

    4

    A karjalanpiirakka tésztát nyújtsd ki vékonyra, és vágd 10 cm-es körökre. Tedd rá a spenótos rizses tölteléket, majd hajtsd össze, hogy egy kis háromszöget kapj.

    A tészta ne legyen túl vastag, hogy a töltelék jól átsüljön, és a karjalanpiirakka finom ropogós maradjon.

    5

    A kész pirogákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és tedd előmelegített 200 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

    A sütő előtt megkenheted a tésztát egy felvert tojással, hogy szép fényes és aranybarna legyen.

    6

    Miután elkészültek, tálald melegen, friss petrezselyemmel díszítve, ha szeretnéd.

    A karjalanpiirakka egy klasszikus finn étel, és remekül illik hozzá egy kis friss petrezselyem vagy akár egy könnyű saláta.