Karjalanpiirakka tojásos vajjal, friss tojással tálalva

Karjalanpiirakka tojásos vajjal (Munavoi)

A Karjalanpiirakka egy tradicionális finn étel, amely eredetileg Karelian tartományból származik. A pite gazdag rizses töltelékkel van megtöltve, és az ízletes tojásos vajjal tálalva különleges élményt nyújt. A finn konyha egyik legismertebb ételéről van szó, amit reggelire vagy könnyű étkezésként is fogyaszthatunk. A friss tojásos vajjal való tálalás különleges ízt ad ennek a hagyományos ételnek.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Finomliszt
50 g Rizs
100 ml Víz
100 ml Tej
1 tk.
2 db Tojás
100 g Vaj
1 tk. Mustár
1 csokor Friss kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst főzd meg a tejben és vízben sós vízben, amíg a rizs megpuhul, majd hagyd kihűlni.

    Használj rövid szemű rizst, mert az jobban tartja a formáját a töltelékben.

    2

    A tésztát a finomlisztből, vízből, és egy csipet sóból gyúrd össze. Hagyj pihenni 15-20 percig.

    A tészta pihenése segít abban, hogy rugalmasabb és könnyebben formázható legyen.

    3

    A tésztát nyújtsd ki vékonyra, majd vágd 10-12 cm átmérőjű körökre.

    A karjalanpiirakka tészta legyen elég vékony, hogy ropogós legyen a végén, de ne szakadjon el sütés közben.

    4

    A kihűlt rizst keverd össze vajjal és mustárral, majd helyezd a rizses tölteléket a tészta közepére.

    Ne rakj túl sok tölteléket, hogy ne folyjon ki sütés közben.

    5

    A tészta széleit hajtsd fel, és csípődj meg, hogy biztosan záródjon a töltelék.

    A szélek meghajtásakor ügyelj arra, hogy jól záródjanak, mert különben kifolyhat a töltelék.

    6

    A karjalanpiirakkát sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg szép aranybarna lesz.

    Ha a tészta túl gyorsan sül, alacsonyabb hőmérsékleten folytasd a sütést, hogy a belseje is jól átsüljön.

    7

    A karjalanpiirakka elkészülte után a vajat olvaszd fel, keverd hozzá a főtt tojásokat és a friss kaprot, és ezzel tálald a meleg pitéket.

    A tojásos vajat melegen tálald, hogy gazdag ízt adjon az ételnek.