Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése elengedhetetlen a megfelelő végeredményhez. A sütőpapír megakadályozza, hogy a croissant leragadjon.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és az őrölt kávét.
Fontos, hogy a száraz hozzávalókat alaposan elkeverd, mielőtt a nedves hozzávalókat hozzáadnád.
Egy másik edényben melegítsd fel a tejet langyosra, add hozzá az élesztőt és hagyd állni 5 percig.
A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A langyos tejben az élesztő felfut, ami azt jelenti, hogy aktív.
A lisztkeverékhez add hozzá a tojásokat, a langyos tejes-élesztős keveréket, az espressót és a vanília kivonatot, majd kezdd el összedolgozni.
Az élesztős tejnek langyosnak kell lennie (kb. 30-35°C), hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A túl forró tej elpusztítja az élesztőt.
Morzsold bele a hideg vajat és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.
A hideg vaj segít a tésztának rétegesnek maradni, ami fontos a croissant állagához. Gyúrd alaposan, hogy a tészta rugalmas legyen.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.
A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a croissantok egyformán süljenek.
Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
A croissantok végét hajtsd lefelé, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.
A kelesztés segít a croissantoknak lazábbnak és levegősebbnek lenni.
Kend meg a tetejüket tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
A tojás szép színt ad a croissantoknak. A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.
Ha kihűltek, szórd meg egy kevés extra őrölt kávéval vagy porcukorral tálalás előtt.
A kávé helyett kakaópor is használható díszítéshez, vagy akár olvasztott csokoládéval is meglocsolhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.