Kávébabos croissant tálalva

Kávébabos croissant

A croissant a francia pékségek egyik legismertebb süteménye, amelyet számtalan variációban elkészíthetünk. A kávébabos croissant egy különleges változat, amely az erőteljes kávéaromát ötvözi a könnyed és ropogós tészta szerkezetével. Az espresso hozzáadása mélyebb ízt ad a tésztának, míg az őrölt kávé enyhén karamellizálódik a sütés során, így egy különleges, intenzív ízélményt nyújt. Ha szereted a kávés édességeket, ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Finomliszt
150 g Vaj
100 ml Tej
2 db Tojás
7 g Szárított élesztő
40 g Cukor
5 g
10 g Őrölt kávé
30 ml Espresso
5 ml Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése elengedhetetlen a megfelelő végeredményhez. A sütőpapír megakadályozza, hogy a croissant leragadjon.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és az őrölt kávét.

    Fontos, hogy a száraz hozzávalókat alaposan elkeverd, mielőtt a nedves hozzávalókat hozzáadnád.

    3

    Egy másik edényben melegítsd fel a tejet langyosra, add hozzá az élesztőt és hagyd állni 5 percig.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A langyos tejben az élesztő felfut, ami azt jelenti, hogy aktív.

    4

    A lisztkeverékhez add hozzá a tojásokat, a langyos tejes-élesztős keveréket, az espressót és a vanília kivonatot, majd kezdd el összedolgozni.

    Az élesztős tejnek langyosnak kell lennie (kb. 30-35°C), hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A túl forró tej elpusztítja az élesztőt.

    5

    Morzsold bele a hideg vajat és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.

    A hideg vaj segít a tésztának rétegesnek maradni, ami fontos a croissant állagához. Gyúrd alaposan, hogy a tészta rugalmas legyen.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a croissantok egyformán süljenek.

    7

    Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A croissantok végét hajtsd lefelé, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    8

    Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.

    A kelesztés segít a croissantoknak lazábbnak és levegősebbnek lenni.

    9

    Kend meg a tetejüket tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A tojás szép színt ad a croissantoknak. A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    10

    Ha kihűltek, szórd meg egy kevés extra őrölt kávéval vagy porcukorral tálalás előtt.

    A kávé helyett kakaópor is használható díszítéshez, vagy akár olvasztott csokoládéval is meglocsolhatod.