Kávélikőrös croissant tálalva

Kávélikőrös croissant

A croissant a francia pékségek egyik legismertebb péksüteménye, amely az idők során számos különleges változatot kapott. A kávélikőr tökéletes párosítása ennek a ropogós, könnyed tésztának, amely az étcsokoládéval együtt egy igazán kényeztető ízvilágot hoz létre. Ebben a receptben a klasszikus croissant ízét emeljük egy új szintre a lágy, kávés aromákkal. Kiváló reggelire egy csésze friss kávé mellé, vagy egy elegáns desszertként. Ha szereted a kávés süteményeket, ezt garantáltan imádni fogod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Leveles tészta
1 db Tojássárgája
20 ml Tej
50 g Vaj
40 ml Kávélikőr (pl. Baileys, Kahlúa)
50 g Porcukor
100 g Étcsokoládé
30 g Darált dió (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése biztosítja az egyenletes sütést. A sütőpapír használata megkönnyíti a croissantok eltávolítását a tepsiből.

    2

    A leveles tésztát nyújtsd ki enyhén lisztezett felületen, és vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A leveles tésztát óvatosan nyújtsd, hogy a rétegek ne sérüljenek.

    3

    Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben, majd keverd össze a vajjal és a kávélikőrrel.

    A vízgőz felett olvasztás a legbiztonságosabb, mert így nem ég meg a csokoládé. Ha mikróban olvasztod, figyelj rá, hogy ne melegítsd túl.

    4

    Ha szeretnéd, adj a csokoládés keverékhez darált diót, hogy még gazdagabb ízvilágot kapj.

    A dió helyett használhatsz más olajos magvakat is, például mogyorót vagy mandulát.

    5

    A tészta háromszögeinek szélesebb végére kanalazz egy kevés csokoládés-kávélikőrös tölteléket, majd tekerd fel őket croissant formára.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor kifolyik sütés közben.

    6

    Helyezd a croissantokat a sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön, így nem nyílnak szét sütés közben.

    Ez a lépés nagyon fontos, mert ha a hajtás nincs alul, a croissant szétnyílhat sütés közben.

    7

    Keverd össze a tojássárgáját és a tejet, majd ezzel kend meg a croissantok tetejét, hogy szép aranybarna színük legyen.

    A tojássárgája helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is, de a tojássárgájával szebb színt érhetsz el.

    8

    Süsd a croissantokat 15-18 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    9

    Hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral, és már tálalhatod is.

    A porcukor helyett használhatsz olvasztott csokoládét vagy más díszítést is.