Kávés rizs tálalva

Kávés rizs

A kávés rizs egy különleges és egyedi recept, amely a kávé és az édes ízek szerelmeseinek kedvence lehet. Bár nem egy hagyományos fogás, az édes rizsek kedvelői számára izgalmas újdonságot jelenthet. A világ számos pontján kísérleteznek különböző kávé alapú desszertekkel, és ez a recept egy izgalmas módja annak, hogy a kávé aromáját egy teljesen új formában élvezhessük. A titok abban rejlik, hogy a rizst lassan kell főzni a kávéban, hogy magába szívja az összes aromát, miközben a barnacukor édes karamellás jegyeket ad hozzá. Egy kevés vajjal gazdagítva még krémesebb és lágyabb textúrát kapunk, amely tökéletesen illik egy könnyed desszertként vagy akár reggeliként is. Ez a recept ideális egy különleges reggeli vagy desszert elkészítésére, amely garantáltan meglepi azokat, akik valami új és egyedi ízvilágot keresnek.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
250 ml Frissen főzött kávé
250 ml Víz
30 g Barnacukor
20 g Vaj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Öblítsd át alaposan a jázmin rizst hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb lesz.

    A rizst addig mosd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez segíthet eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergőbb lesz.

    2

    Egy közepes lábosba öntsd bele a frissen főzött kávét és a vizet, majd adj hozzá egy csipet sót és a barnacukrot. Keverd össze, hogy a cukor teljesen feloldódjon.

    A kávé erősségét ízlés szerint állíthatod. Használhatsz erősebb vagy gyengébb kávét is. Fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon, mielőtt hozzáadod a rizst.

    3

    Tedd a megmosott rizst a lábosba, és forrald fel közepes lángon. Amint felforrt, csökkentsd a hőmérsékletet alacsonyra, fedd le, és hagyd lassan főni kb. 12-15 percig, amíg a folyadék teljesen felszívódik.

    Fontos, hogy a fedőt ne emeld fel főzés közben, mert a gőz távozásával a rizs nem fog egyenletesen megfőni. Ha a rizs nem szívta fel a vizet 15 perc alatt, főzd tovább pár percig, de figyelj rá, hogy ne égjen le.

    4

    Miután a rizs elkészült, zárd el a hőt, és hagyd fedő alatt pihenni további 5 percig. Ez biztosítja, hogy a rizs teljesen megpuhul és egyenletesen átpárolódik.

    A pihentetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a rizs tökéletesen megpuhuljon és az ízek összeérjenek.

    5

    Adj hozzá egy kevés vajat a forró rizshez, majd óvatosan keverd össze villával, hogy a szemek ne törjenek össze. A vaj gazdagabbá teszi az ízt és segít a rizs pergősségében.

    A vaj helyett használhatsz kókuszolajat is, ha vegán vagy. Fontos, hogy óvatosan keverd a rizst, hogy ne törjön össze.

    6

    Tálald melegen, önmagában vagy akár desszertként tejszínhabbal és fahéjjal megszórva.

    A tejszínhab helyett tálalhatod vaníliafagyival, csokoládészósszal vagy gyümölcsökkel is. A fahéj helyett használhatsz kakaóport is.