A tésztához keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
A vaj vagy zsír hideg legyen, hogy a tészta omlósabb legyen. A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl híg a tészta.
A kecskesajtot törd vagy morzsold kisebb darabokra. A fokhagymát reszeld le vagy zúzd össze, a petrezselymet aprítsd finomra.
A kecskesajt helyett használhatsz más sajtot is, például mozzarellát vagy fetát. A fokhagyma ízlés szerint elhagyható.
Keverd össze a kecskesajtot a fokhagymával, petrezselyemmel, őrölt borssal és egy kevés olívaolajjal. A töltelék legyen jól formázható, ne túl híg.
A tölteléket kóstold meg, és ízlés szerint fűszerezd tovább. Ha túl híg a töltelék, adj hozzá kevés zsemlemorzsát.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. Mindegyik közepére tegyél egy evőkanál tölteléket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert szétrepedhet sütés közben. A köröket kiszaggathatod pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral.
Hajtsd félbe a köröket, és nyomd le a széleket villával vagy csavart mintával. Fontos, hogy jól záródjon, a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.
A széleket alaposan nyomd le, hogy ne nyíljanak szét sütés közben. A villával való lenyomás egyszerű és hatékony módszer.
Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire. Kend meg őket kevés vízzel vagy olívaolajjal a szép arany szín eléréséhez.
A vízzel vagy olajjal való megkenés segít abban, hogy az empanadák szép aranybarnára süljenek.
Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig. A tészta legyen ropogós, a sajt pedig belül olvadt és krémes.
A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld az empanadákat, és ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd 5 percig pihenni, majd tálald melegen vagy langyosan. Kiváló önmagában vagy friss salátával.
A pihentetés után könnyebben vágható és fogyasztható az empanada.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.