Kecskesajtos empanada aranybarna tésztåban

Kecskesajtos empanada

A kecskesajt intenzĂ­v, karakteres Ă­ze tökĂ©letesen mƱködik egy ropogĂłs tĂ©sztĂĄban sĂŒlt empanada töltelĂ©kekĂ©nt. Ez a recept a francia Ă©s mediterrĂĄn konyha inspirĂĄciĂłit hozza el – a petrezselyem frissessĂ©get, a fokhagyma pedig karaktert ad a sajtnak. A töltelĂ©k nem igĂ©nyel sok hozzĂĄvalĂłt, mĂ©gis komplex Ă­zĂ©lmĂ©nyt nyĂșjt. Fontos technikai lĂ©pĂ©s, hogy a kecskesajtot csak langyos vagy hideg ĂĄllapotĂș hozzĂĄvalĂłkkal keverjĂŒk, kĂŒlönben olvadĂĄs közben szĂ©tfolyhat. A tĂ©sztĂĄt jĂłl kell lezĂĄrni, mivel a sajt könnyen kifolyhat a sĂŒtĂ©s sorĂĄn, ha nem zĂĄrjuk le megfelelƑen. Amikor az empanadĂĄk sĂŒlnek, a sajt fƱszeres illata betölti a konyhĂĄt, a tĂ©szta pedig szĂ©p aranybarnĂĄra pirul. Ez a fogĂĄs kivĂĄlĂł önĂĄllĂł Ă©telkĂ©nt, de vendĂ©gvĂĄrĂłnak vagy piknikre is nagyszerƱ vĂĄlasztĂĄs – egyszerƱ, mĂ©gis kĂŒlönleges.

ElƑkĂ©szĂŒlet 35 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 Ăłra
1920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 1 tk. Só
⭕ 150 ml Víz
⭕ 100 g Vaj vagy zsír
⭕ 200 g Kecskesajt
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Petrezselyem
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt bors
⭕ 1 ek. Olívaolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tĂ©sztĂĄhoz keverd össze a lisztet a sĂłval, add hozzĂĄ az olvasztott vajat vagy zsĂ­rt, majd fokozatosan a vizet. GyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ, csomagold fĂłliĂĄba, Ă©s pihentesd a hƱtƑben 30 percig.

    A vaj vagy zsĂ­r hideg legyen, hogy a tĂ©szta omlĂłsabb legyen. A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen tĂșl hĂ­g a tĂ©szta.

    2

    A kecskesajtot törd vagy morzsold kisebb darabokra. A fokhagymĂĄt reszeld le vagy zĂșzd össze, a petrezselymet aprĂ­tsd finomra.

    A kecskesajt helyett hasznålhatsz mås sajtot is, példåul mozzarellåt vagy fetåt. A fokhagyma ízlés szerint elhagyható.

    3

    Keverd össze a kecskesajtot a fokhagymĂĄval, petrezselyemmel, Ƒrölt borssal Ă©s egy kevĂ©s olĂ­vaolajjal. A töltelĂ©k legyen jĂłl formĂĄzhatĂł, ne tĂșl hĂ­g.

    A töltelĂ©ket kĂłstold meg, Ă©s Ă­zlĂ©s szerint fƱszerezd tovĂĄbb. Ha tĂșl hĂ­g a töltelĂ©k, adj hozzĂĄ kevĂ©s zsemlemorzsĂĄt.

    4

    A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belƑle 10–12 cm ĂĄtmĂ©rƑjƱ köröket. Mindegyik közepĂ©re tegyĂ©l egy evƑkanĂĄl töltelĂ©ket.

    A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert szĂ©trepedhet sĂŒtĂ©s közben. A köröket kiszaggathatod pogĂĄcsaszaggatĂłval vagy egy pohĂĄrral.

    5

    Hajtsd fĂ©lbe a köröket, Ă©s nyomd le a szĂ©leket villĂĄval vagy csavart mintĂĄval. Fontos, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon, a töltelĂ©k ne szivĂĄrogjon ki sĂŒtĂ©s közben.

    A szĂ©leket alaposan nyomd le, hogy ne nyĂ­ljanak szĂ©t sĂŒtĂ©s közben. A villĂĄval valĂł lenyomĂĄs egyszerƱ Ă©s hatĂ©kony mĂłdszer.

    6

    Tedd a megtöltött empanadĂĄkat sĂŒtƑpapĂ­ros tepsire. Kend meg Ƒket kevĂ©s vĂ­zzel vagy olĂ­vaolajjal a szĂ©p arany szĂ­n elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A vĂ­zzel vagy olajjal valĂł megkenĂ©s segĂ­t abban, hogy az empanadĂĄk szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒljenek.

    7

    SĂŒsd elƑmelegĂ­tett 200°C-os sĂŒtƑben 20–25 percig. A tĂ©szta legyen ropogĂłs, a sajt pedig belĂŒl olvadt Ă©s krĂ©mes.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑtƑl. Figyeld az empanadĂĄkat, Ă©s ha tĂșl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hƑfokot.

    8

    Hagyd 5 percig pihenni, majd tålald melegen vagy langyosan. Kivåló önmagåban vagy friss salåtåval.

    A pihentetés utån könnyebben vågható és fogyasztható az empanada.