Kéksajtos croissant tálalva

Kéksajtos croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A kéksajtos változat egy merész és különleges csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a karakteres kéksajt egyedülálló kombinációját kínálja. Kiváló választás egy izgalmas reggelihez vagy sós harapnivalóként egy borkóstoló mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
30 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Kéksajt
50 ml Tejszín
1 db Tojássárgája

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a működését. Ezért a liszttel keverd össze először.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. A keléshez ideális a 25-30°C közötti hőmérséklet.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen jéghideg és a tészta is hűvös, hogy ne olvadjon meg a vaj a hajtogatás során. A pihentetés a hűtőben történjen.

    5

    A kéksajtot keverd össze a tejszínnel, és törd össze villával, hogy krémes állagú legyen.

    A kéksajt minősége befolyásolja a végeredményt. Válassz jó minőségű, karakteres ízű kéksajtot.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag kéksajtos krémet, majd tekerd fel croissant formára.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelés segít a croissantoknak még levegősebbé válni.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojássárgájával, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojássárgája szép színt ad a croissantoknak. A sütési idő a sütőtől függ, figyelj, hogy ne égjenek meg.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.

    A frissen sült croissant a legfinomabb!