A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a működését. Ezért a liszttel keverd össze először.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. A keléshez ideális a 25-30°C közötti hőmérséklet.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen jéghideg és a tészta is hűvös, hogy ne olvadjon meg a vaj a hajtogatás során. A pihentetés a hűtőben történjen.
A kéksajtot keverd össze a tejszínnel, és törd össze villával, hogy krémes állagú legyen.
A kéksajt minősége befolyásolja a végeredményt. Válassz jó minőségű, karakteres ízű kéksajtot.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag kéksajtos krémet, majd tekerd fel croissant formára.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelés segít a croissantoknak még levegősebbé válni.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojássárgájával, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojássárgája szép színt ad a croissantoknak. A sütési idő a sütőtől függ, figyelj, hogy ne égjenek meg.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.
A frissen sült croissant a legfinomabb!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.