Kelle paça leves sült kenyérrel tálalva, zselés húsdarabokkal gazdagítva

Kelle paça sült kenyérrel

A kelle paça egy tradicionális török leves, amelyet birka- vagy marhafejből, valamint lábból készítenek. A szó jelentése: „kelle” azaz fej, „paça” azaz láb. Eredetileg a szegényebb rétegek által fogyasztott étel volt, amely minden részét hasznosította az állatnak – ma azonban különleges fogásként szolgálják fel ünnepi vagy gyógyító célzattal is. Törökországban úgy tartják, hogy kiváló hatással van az immunrendszerre és jótékonyan hat ízületi problémák esetén. Technikai tipp: minél hosszabb ideig főzöd, annál krémesebb, kocsonyásabb állagot kap a leves. Tálaláskor gyakran kínálnak mellé citromot, ecetet és extra fokhagymát – ezek kiegyensúlyozzák a zsírosságot és felerősítik az ízvilágot. A sült kenyérrel való tálalás kiemeli az autentikus élményt, és segít a sűrűbb falatok elfogyasztásában is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 5 óra
Teljes 5 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Birka vagy marha fej (tisztítva, feldarabolva)
2 db Láb (marha vagy birka, alaposan megtisztítva)
2 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
2 tk.
1 tk. Fekete bors
2 ek. Citromlé (tálaláshoz)
1 ek. Ecet (ízlés szerint)
4 db Sült kenyérszelet
3 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A megtisztított fejet és lábat tedd nagy fazékba. Öntsd fel hideg vízzel, és forrald fel. Ha felforrt, habozd le, majd add hozzá a negyedekre vágott hagymát, zúzott fokhagymát, babérlevelet, sót és borsot.

    A hab leszedése segít, hogy tisztább és ízletesebb legyen a leves alap.

    2

    Főzd alacsony lángon 4-5 órán keresztül, míg a hús és porcok teljesen megpuhulnak és könnyen leválnak a csontról.

    Használhatsz kuktát is, így a főzési idő jelentősen lecsökken (kb. 1,5-2 óra).

    3

    A megfőtt részeket szedd ki, a húst vágd kisebb darabokra. A levest szűrd le, hogy tiszta alaplevet kapj.

    A húst később is visszateheted a lébe tálalás előtt, hogy újra felmelegedjen.

    4

    Tálaláskor szedd a húst és zselés részeket mélytányérba, öntsd rá a forró levest. Ízesítsd ecettel, citromlével és friss fokhagymával.

    A frissen reszelt fokhagyma és pár csepp ecet különleges karaktert ad az ételnek.

    5

    Tálald ropogósra sütött kenyérszeletekkel, amelyekkel kikanalazhatod a gazdag levet.

    A kenyeret sütőben vagy serpenyőben olívaolajjal aranybarnára piríthatod.